Insomnii liturgice

Vineri, 6 septembrie a.c., la Muzeul Naţional al Bucovinei (MNB), a avut loc vernisajul expoziţiei „Insomnii liturgice” semnată de Constantin Ungureanu-Box, el revenind, astfel, după 12 ani, pe simezele muzeului. De la amfitrionul manifestării, Emil Ursu, directorul instituţie-gazdă, am aflat că organizarea expoziţiei temporare a fost convenită încă de anul trecut, iar Muzeul Naţional al Bucovinei va scoate, împreună cu Constantin Ungureanu-Box, un album care să cuprindă „tot ce a dorit să transmită Constantin Ungureanu-Box de-a lungul vremii”.
Curatorul expoziţiei, prof. dr. Raluca Schipor Baban, a apreciat: „Constantin Ungureanu-Box aduce în prim-plan omul. Împreună cu capacitatea de a se dedubla”.
În ceea ce-l priveşte pe criticul de artă băcăuan prof. dr. Iulian Bucur, a spus că „în urmă cu 24 de ani, o altă expoziţie semnată Constantin Ungureanu-Box, purta acelaşi nume, iar acum el face un periplu prin istoria artelor, un periplu în care se intersectează stiluri, curente și epoci, într-un loc tare îngust. Veți simți ceva din tremurul baroc, din sobrietatea gotică, din hieratismul bizantin”.
Expoziţia, care va sta pe simezele muzeului până la sfârşitul acestei luni, cuprinde tablouri cu conotaţie simbolic-religioasă precum: „Dans liturgic”, „Plouă în amiaza rugilor, „Fereastra răsăritului”, „Pisanii” şi „Capricii”.
O lume boemă a Cetăţii a reuşit să adune, din nou, Constantin Ungureanu-Box, el mulţumindu-le tuturor, nominal, pentru că i-au fost alături la vernisaj.
Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi UAPR – filiala Suceava.

Advertisements

You may also like...