După 50 de ani, din nou pe băncile facultății…

O întâlnire de suflet, specială, s-a consumat sâmbătă, 7 septembrie a.c., la Universitatea „Ștefan cel Mare”, în sala „prof. Mihai Lazăr”, unde s-au reunit, după 50 de ani, absolvenții celei de-a VIII-a promoții de istorie-geografie din cadrul fostului Institut pedagogic de 3 ani de la Suceava, devenit actualul centru universitar în 1990, Universitatea „Ştefan cel Mare”.
Alături le-au fost prof. univ. dr. Mihai Iacobescu și prof. univ. dr. Florin Pintescu, decanul Facultății de Istorie-Geografie din cadrul USV, manifestarea fiind moderată de Maria Mărgineanu, membră a promoției. În acest context a fost lansată și „Monografia promoției 1974” semnată de Octavian Osanu, el înșuși absolvent la Suceava în urmă cu jumătate de secol.
„În perioada în care a fost prim-ministru (1961-1974), Ion Gheorghe Maurer a declanșat cu mare prudență desprinderea înceată de sub umbrela sovietică, o desprindere treptată, temerară către statele occidentale dezvoltate, revenirea la un învățământ românesc valoros și bogat în experiențe benefice, inaugurând de fapt un proces, care avea să se încheie o dată cu înlăturarea celor ce voiau să introducă un model comunist în România” a spus prof. Mihai Iacobescu, cel care s-a zbătut și a izbândit să întemeieze, în 1990, Universitatea „Ștefan cel Mare”. Domnia sa i-a amintit pe câțiva dintre dascălii de seamă cu care a fost coleg de catedră, la Suceava, printre care regretații universitari Nicolae Ursulescu, Mihai Lazăr, Petru Larion, precum și despre scriitorul, publicistul, traducătorul şi psihologul Leonard Gavriliu, de care l-a legat o prietenie, subliniind: „Aici, la Suceava, la universitate, este întâlnirea cu tinerețea, cu locul unde ați crescut, cu visul copilăriei dvs. de a fi dascăli… Nimeni nu te ține de gură și de minte că să transmiți, mai departe, ce ai învățat”. Tot profesorul Iacobescu a făcut o antiteză între studenţii de ieri şi cei de azi: „Pe vremuri, profesorul universitar ţinea cont de prezenţa studenţilor la curs… azi, dacă nu sunt la cursuri, sunt în altă parte…”
„Universitatea de la Suceava, alături de celelalte din lume, se află în etapa a IV-a de dezvoltare… Cea mai veche universitate din Europa a fost fondată la Bologna în 1088… La început universitățile erau influențate de creștinism, se predau religia, dreptul și medicina, iar odată cu Renașterea, cele șapte arte liberale. Etapa a IV-a, cea de azi, apare în secolul al XIX-lea, cu dezvoltarea universităților de tip humboldian (de la geograful german Alexander von Humboldt – n.a.), care îmbină cercetarea cu practica” a spus prof. Florin Pintescu, referindu-se și la implicarea USV în societate. Foștilor absolvenți decanul le-a prezentat și oferta educațională a Facultății de Istorie-Geografie din acest an, precum și noile specializări apărute în cadrul catedrei pe care o reprezintă, precum și despre Facultatea de medicină de 6 ani, o noutate pentru învățământul universitar sucevean odată cu debutul noului an universitar la 1 octombrie.
De la Octavian Osanu am aflat că, în curând, „Monografia promoţiei 1974” se va afla şi la Biblioteca USV.
Revederea profesorilor pensionari s-a încheiat cu un Te Deum și o slujbă de pomenire a foștilor absolvenți ai promoției 1974 trecuți la Domnul, oficiate de pr. Nicolae Horga de la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava.

Advertisements

 

You may also like...