Fondul de carte „Mihai Iacobescu”

Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava s-a îmbogăţi cu o donaţie de carte consistentă a prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, fond de carte care-i poartă numele. El este constituit din 6.000 de volume, dintre care 3.869 au fost donate recent. Evenimentul care a încununat donaţia a fost ţinut vineri, 24 februarie a.c., la Biblioteca USV, fiind prezenţi prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, directorul instituţiei, prof. univ. dr. Mirca A. Diaconu, prorector al USV, şi cel care a donat fondul de carte, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu.
Din spusele prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu am reţinut că, potrivit unui raport anual al instituţiei, pe 2022, numărul titlurilor prin donaţie, de la particulari, a depăşit cele achiziţionate prin bibliotecă. Prin donaţii s-au adăugat 1.438 de titluri de carte.
Prof. univ. dr. Ardeleanu a trecut în revistă activitatea prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, de numele căruia se leagă fondarea, în ianuarie 1990, a Universităţii „Ştefan cel Mare”, domnia sa fiind unul dintre ctitorii instituţiei academice sucevene, alături de regretaţii acad. Emanuel Diaconescu şi prof. univ. dr. Mihail Iordache. Despre zbaterile anilor de început ale USV, a vorbit şi prof. Mihai Iacobescu punctând multe aspecte inedite din evoluţia instituţiei, inclusiv despre faptul că, la USV, se predă „Istoria Bucovinei”, fiind singura instituţie academică din ţară, unde se predă această materie.
De la prof. univ. dr. Mihai Iacobescu am aflat că fondul de carte a fost donat în două tranşe – 1.515 volume la 5 iunie 2005, iar 4.618 zilele acestea. Iată câteva titluri: „Manualul de istorie al R.P.R.” de Mihail Roller, „Marea istorie ilustrată a României şi Republicii Moldova”, ediţia a IV-a, coordonată de acad. Ioan Aurel Pop, ediţia princeps a „Istoriei românilor din Dacia Traiană” de A.D. Xenopol.
Cărţile urmează a fi trecute printr-un proces de administrare pentru a putea fi studiate în cadrul bibliotecii instituţiei sucevene.

Advertisements

You may also like...