Ad astra…

Albert Einstein, unul dintre marile genii ale fizicii, spunea că timpul este relativ, că are bucle, că trece (se scurge) diferit în funcţie de locul în care ne aflăm. Iată că s-a scurs un an fără „şefu’”, cum îi spuneam cu drag, plecat fiind către o lume mai bună, adică spre „patria cerească” cum o definesc oamenii Bisericii. Când dl Dumitru Teodorescu a plecat dintre noi, am rămas cu un gol amar în suflet… Lucram împreună, la redacţia „Crai nou”, eu fiind angajat din toamna lui 2017, iar relaţia mea cu domnia sa, cordială şi de serviciu, data de peste 10 ani. Dincolo de relaţia director – angajat, ne uneau preocupări umaniste pe care le abordam, precum istorie, literatură, într-un cuvânt cultură.

Advertisements

Prin domnia sa am pătruns în universul cultural sucevean, participând adesea, împreună, la lansări de carte, vernisaje, simpozioane şi manifestări bisericeşti, trimiţându-mă adeseori la faţa locului pentru a consemna vreo sfinţire de aşezământ religios – dl Teodorescu având o relaţie de suflet cu Biserica noastră strămoşească –, fiind şi membru în Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Indiferent câţi ne-au călcat pragul redacţiei, dl director avea răbdarea să discute cu fiecare în parte şi să le asculte doleanţele. Câteodată, dacă se nimerea vreun vizitator „rătăcit” la ora închiderii ediţiei, şi cu el avea răbdarea necesară, deşi ziarul nu suferea „amânare”…

Din păcate, timpul, cel mai mare duşman al creaţiei, a fost nemilos anul trecut şi ni l-a răpit pe „şefu’”… Rămân amintirile cu el şi le păstrăm, simţindu-i în continuare prezenţa, deşi a plecat înspre cereştile locaşuri. În urmă cu 5-6 ani, un alt geniu al fizicii, Stephen Hawking, îşi aştepta la Cambridge oaspeţii mereu cu ochii pe ceasul cu pendulă, la o masă plină cu toate bunătăţile. Numai că aceştia întârziau… Miraţi, reporterii BBC îl interpelează: „Unde sunt invitaţii?”. „Sunt din viitor, întârzie să apară… vor veni, într-un târziu…”. Mă uit la ceasul de pe perete, aşteptându-l, la rându-mi, precum Hawking, pe domnul Dumitru Teodorescu. Va veni oare?

 

 

You may also like...