Doi universitari suceveni şi o istorie marca BBC la CIL
Sâmbătă 16 mai a.c., la „mansarda cu poveşti” a Music Pub-ului sucevean, locul de naştere al Clubului de Iniţiativă Literară, a avut loc o nouă şedinţă de cenaclu literar CIL, de astă dată sub însemnul Timpului şi de aducere aminte a celui care a fost Radu Cataranciuc, mutat prea de timpuriu în lumea drepţilor, cu tema „A venit timpul să vorbim despre timp”.
Florentin Haidamac, a spus, despre fostul său prieten: „Radu era un om boem, poate prea boem pentru zilele noastre. Poate de asta Dumnezeu l-a chemat la ceruri. Nu era să se plieze pe timpurile noastre.”, în timp ce moderatorul manifestării, George Sauciuc a dat citire la două poeme din creaţia celui care ne-a părăsit, „Lampa” şi „Paradoxul”.
La şedinţa literară au fost prezenţi şi doi universitari suceveni, conf. univ.dr. Sabina Fânaru de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USV şi conf.univ.dr.ing. George Mahalu, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (USV-„Ştefan cel Mare”). George Mahalu, un pasionat de muzică folk a interpretat la chitară acustică un fragment de Alexandru Andrieş şi o piesă de Bob Dylan, pe muzica căruia, Adrian Păunescu a compus ulterior poezia „Aripi de vânt”. Nici Vlad Sibechi, criticul literar, nu s-a lăsat mai prejos cu muzica, acesta încântând auditoriul cu două piese de Pavel Stratan. Şi dacă tot am vorbit de literatură, membrii CIL, au citit la secţiunea proză-poezie, Georgiana Conţu Andone, Teofana Damian, Emilia Macarov Cristina Hermina Melinte, Marius Balacon, Ovidiu Donisă, Mariana Bilic, Oliviu Sebastian, George Sauciuc, Eva Sorina, Călin Dănilă Constantin, Florentin Haidamac, iar la secţiunea aforisme, Constantin Horbovanu. Şi, deoarece, aflăm de la organizatori, CIL-ul este prima mişcare literară din ţară la care este prezentă de fiecare dată Muza Clio, istoricul Adrian Popovici le-a prezentat „Ghidul feroviar al călătoriilor transcontinentale George Bradshaw (1913). „Cu un an înainte ca lumea să intre în malaxorul Marelui Război, apărea la Londra „Ghidul George Bradshaw” în memoria celui care a fost artizanul topograf al călătoriilor feroviare. Cartea prezintă fiecare stat de pe bătrânul continent cu principalele trasee turistice care urmau drumul de fier. La o sută de ani după apariţia cărţii, fostul ministru britanic de externe din cabinetul John Major, Michael Portillo, reface pas cu pas traseele din ghid care nu s-au modificat prea mult, exceptând poate datele statistice economice sau cele de populaţie.” a spus semnatarul acestor rânduri. Prelegerile de istorie respectă tiparul unor emisiuni tematice de succes ale BBC-ului, doar că subiectele diferă adaptate fiind contextului CIL.