Vecinătatea slavă a teritoriilor româneşti de-a lungul istoriei
Recent, mi-a căzut în mână lucrarea „Vecinătatea slavă a teritoriilor româneşti de-a lungul istoriei”, semnată de dr. Corneliu Grigorovici, apărută anul acesta la Editura clujeană „Risoprint”, autorul fiind nimeni altul decât preşedintele filialei Cluj a „Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina”.
Stabilit prin natura profesiei, cea de medic veterinar, într-una din capitalele transilvane, dr. Corneliu Grigorovici nu-şi uită originile-i sucevene, iar prin pasiunea domniei sale pentru istorie, autorul aduce cititorului oglinda istoriei zbuciumate a neamului românesc de la origini şi până în prezent, cu plusuri şi minusuri.
Beneficiind de o bogată sursă de documentare cartografică şi bibliografică, cu un aparat critic pe măsură, lucrarea se adresează atât specialiştilor în istorie, cât şi neofiţilor în domeniu, bazându-se pe o cercetare interdisciplinară a relaţiilor româno-slave, per ansamblu. Doctorul Corneliu Grigorovici abordează în carte inclusiv conflictul separatist din partea de est a Ucrainei şi repercusiunile sale asupra statelor din blocul UE.
Volumul beneficiază, ca acreditare ştiinţifică, de girul Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (C.N.C.Ş.) şi poate fi consultat deja la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”-Suceava