Masina cu poeti, un liant intre Bucovina de aici, si cea de dincolo
Intrat, iată, în cel de-al treilea an de existenţă, Cenaclul transfrontalier „Maşina cu poeţi” desfăşurat în parteneriat cu Clubul de iniţiativă literară (CIL) a poposit din nou la Suceava, sâmbătă 29 iunie a.c., reunind la pensiunea „Leagănul Bucovinei” pe cei pasionaţi de arta literelor, poeţi, scriitori ori simpli invitaţi, care au binevoit să asiste, timp de trei ore, la un regal de poezie, proză şi chiar reprize muzicale. După cuvântul de bun-venit, amfitrionul manifestării, scriitorul Andrei Breabăn şi-a prezentat cele şase volume despre strămoşii noştri daci, istorie, credinţe, obiceiuri, moment completat de un scurt recital de folk al fraţilor Giulia şi Vlad Gheorghiu de la Siret, ca şi al Adelei Şulea, pe versurile lui Andrei Breabăn despre străbunii daci.
Moderatorii manifestării, lect. univ. dr. Gina Puică de la USV, acad. Vasile Tărâţeanu şi scriitorul Constantin Horbovanu, au dat pe rând cuvântul oamenilor de litere de la Cernăuţi şi Suceava. S-au produs la cenaclu Ioan Herghelegiu, Vasile Bâcu de la „Gazeta de Herţa”, jurnalistul Neculai Roşca, Gheorghe Ungureanu, Sofia Roşca, poetă şi cântăreaţă de muzică populară din zona Cernăuţilor, Natalia Cornelia Proţiuc, Procopie Sorin Gusul, Graţiela Ţurţu, Marian Andronic, Elena Nandriş, primăriţa comunei Mahala, apoi Lucian Ioniţă, Dumitru Parasca, Cezar Straton, Călin Dănilă de la „Academia Pământul Viu” de la Fălticeni. Secretarul Clubului de Iniţiativă Literară (CIL), George Sauciuc a anunţat celor prezenţi despre viitoarea antologie de texte ale participanţilor la Cenaclul transfrontalier „Maşina cu poeţi”. Nu a lipsit nici Minutul de istorie cu tema „Realităţi geopolitice europene în vremea vieţuirii Sfântului Ioan cel Nou (de la Suceava)”.
Scriitorul Cezar Straton, vicepreședinte al Societății Scriitorilor din Bucovina (SSB), inginer silvic, a fost autorul unei binevenite surprize a acestei ediții a „Mașinii cu poeți”: pe lângă darul constând din zeci de volume de cărți, reviste etc. , gest cu care Cezar deja ne obișnuise de mult ( acum, el oferind un cadou sporit substanțial și prin cărțile adunate și dăruite românilor din Ucraina de către familia ing. Iulian Gașpar din Deva), românilor din Mahala, reprezentați cu cinste de doamna primar Elena Nandriș. Lor li s-a oferit şi o sumă notabilă de bani, în vederea începerii construirii, într-un sat al comunei Mahala (localitate majoritar românească, nu doar ca procent etnic, ci și ca memorie și simțire) a monumentului „Dor de libertate”, în memoria victimelor staliniste ucise la Lunca ori în Gulag. „Este contribuția de suflet a colegilor mei din cadrul Direcției Silvice Suceava, cărora le mulțumesc și aici, acum, pentru că au înțeles că nu trebuie să ne uităm martirii, indiferent de care parte a actualei granițe se află mormintele lor. Vom continua”, ne-a declarat, emoționat, Cezar Straton.
Doi invitaţi speciali, graficianul Ovidiu Ambrozie Bortă – BOA şi tenorul Sorin Ursan Delaclit au realizat celor prezenţi portrete, imortalizându-i aproape pe toţi. Cenaclul transfrontalier este o dovadă că deşi infamele graniţe îi separă pe românii din nordul şi sudul Bucovinei, noi suntem uniţi prin cultură, literatură, frumos. Următoarea întâlnire a Cenaclului „Maşina cu poeţi” va avea loc la Cernăuţi, la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, cândva prin luna septembrie a acestui an.