Sublim eminescian la Planetariul din Suceava

Cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu, la Planetariul Observatorului Astronomic din Suceava, a avut loc, joi, 15 ianuarie a.c., o lectură publică eminesciană şi contemporană, manifestare organizată de Universitatea „Ştefan cel Mare”-Suceava, Cenaclul „Zidul de Hârtie” şi Clubul de Iniţiativă Literară (CIL) sub cupola Planetariului.

Advertisements

De la amfitrionul manifestării, cercetătorul ştiinţific Cezar Leşanu am aflat că această intenţie de a organiza o întâlnire literară sub egida marelui Eminescu datează de cel puţin doi ani, la iniţiativa coordonatorului Cenaclului „Zidul de Hârtie”, Florin Dan Prodan.

Din lirica eminesciană, îmbinate cu creaţiile lor personale au recitat poeţii Dan Cristian Iordache, Luminiţa Amarie, Cristina Melinte, Ovidiu Donisă, George Sauciuc şi Florin Dan Prodan, ultimul recitând din al său volum „Poeme şi note informative despre eroi şi morminte”. Cei prezenţi au audiat şi un fragment muzical pe versurile Luceafărului poeziei româneşti. Constantin Horbovanu a dat citire din jurnalismul eminescian, de unde cei prezenţi au tras concluzia firească că lucrurile mergeau atunci în ţară ca şi astăzi, Eminescu incriminând corupţia şi alte cangrene ale societăţii româneşti.Profesorul Dimitrie Olenici a spus despre Mihai Eminescu că a meditat profund asupra Universului şi că a intuit cu aproape un secol înainte teoria Big-Bang-ului. O altă prezenţă la manifestare a fost profesorul universitar doctor Enrique Javier Nogueras Valdivieso de la Universitatea din Granada şi asociat al USV care a recitat în spaniolă o poezie de-a sa, domnia sa simţindu-se onorat de a fi prezent în mijlocul iubitorilor de Eminescu. Proiectând cerul pe cupola Planetariului, pe un fond sonor eminescian, profesorul Mircea Nanu Muntean a făcut un remember al celui care a fost Valentin Nicolau, fostul director TVR şi fondatorul grupului editorial „Nemira”. La manifestare au mai fost prezenţi iubitori de literatură, de Eminescu şi prieteni ai Cenaclului „Zidul de Hârtie” şi CIL, Vlad Sibechi, Florentin Haidamac, Gabriela Teişanu şi Dana Humoreanu.

You may also like...