Dialogurile plastice ale lui Vasile Anghel Siminiuc

Despre Vasile Anghel Siminiuc se ştie că este un pictor care-şi respectă condiţia de om al artei. De decenii el îşi aduce în faţa iubitorilor de artă lucrările sale pe care le expune pe simeze pentru a fi admirate.
Pictorul este conştient la rândul său că ceea ce pictează este o parte din fiinţa sa, ştiut fiind faptul că artistul în general ţine să se exprime cât mai aproape de natură şi de ceea ce vede pe chipul celui de lângă el.
Vasile Anghel Siminiuc vrea să-şi creeze imaginea omului de sacrificiu pentru artă şi tocmai din această cauză renunţările sale la bucuriile comune îl fac să fie mai aproape de crezul său artistic.

Advertisements

Acesta este el, cel care a ajuns să se dăruiască marilor idealuri, iar în cazul său idealul este arta pe care de decenii o slujeşte cu devotament, meritându-şi numele de pictor al cetăţii.
În ziua de vineri, 15 septembrie a.c., la Galeria de Artă „Ion Irimescu”-Suceava a avut loc vernisajul expoziţiei pictorului Vasile Anghel Siminiuc.
Nicolae Moroşanu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România-filiala Suceava a vernisat expoziţia „Dialog plastic” spunând celor prezenţi următoarele: „„Nu am să vorbesc despre Vasile Anghel Siminiuc sau Simi cum îi spun cei apropiaţi şi asta deoarece cei care vă aflaţi astăzi aici îi sunteţi prieteni de ceva vreme. Expoziţia are o titulatură plăcută, „Dialog plastic”, fiind de fapt un dialog sincer şi direct al lui Simi faţă de cei care îi admiraţi lucrările şi la fel de colorată, vie şi spontană este şi expoziţia. Predomină tablourile cu naturi statice în care culoarea este elementul principal. Paleta coloristică este foarte spontană. Expoziţia ne trimite în diverse locuri din Bucovina, Delta Dunării şi Veneţia. Expoziţia lui Simi este un dialog între lucrările de grafică şi cele de acuarelă care-i aparţin, ele transmiţând privitorului sinceritatea debordantă din sufletul lui Simi.”
Pictorul a ţinut la rândul său să ne spună faptul că această expoziţie şi-a oferit-o ca dar de ziua lui şi că tot ceea ce el creează înseamnă de fapt partea vieţii sale şi nu poate trăi fără a nu trage o linie sau a pune o pată de culoare pe o viitoare creaţie.
Vasile Anghel Siminiuc ne-a declarat următoarele: „De ani de zile, încerc să-mi redau în culori şi imagini sufletul, mai ales că am început să conştientizez faptul că nu pot trăi fără ceea ce Dumnezeu mi-a dat, harul picturii. În orele mele de singurătate şi profundă meditaţie îmi aduc ca martor lumea de ieri şi în tablourile mele se observă că am nostalgia trecutului şi bucuria de a picta.”
Au fost prezenţi, senatorul Ilie Niţă, pictorii Konstantyn Ungureanu Box, Iosif Csutak, Constantin Corodescu, umoristul Constantin Horbovanu, Ciprian Bojescu şi jurnalistul Dan T. Gurtesch. Expoziţia „Dialog plastic” va putea fi vizionată la Galeria de Artă „Ion Irimescu” din Suceava până pe data de 1 octombrie a.c.

You may also like...