La „Sfada cu literatura”

În debutul unei ierni primăvăratice şi la doar o săptămână după lansarea antologiei literare „HB-Scrisuri II” (Editura „Cygnus”-2015), membrii Clubului de Iniţiativă Literară (CIL) şi simpatizanţii acestora s-au adunat din nou împreună, sâmbătă, 5 decembrie a.c. pentru a se lua la „Sfada cu literatura” (Editura „Brumar”, Timişoara 2015) şi a face cunoştinţă cu autorul, Cil
binecunoscutul critic literar Cătălin Badea- Gheracostea (pseudonimul lui Cătălin Badea) aflat în mijlocul lor pentru a le vorbi despre recenta sa carte şi despre el, ca autor, manifestarea fiind moderată de secretarul CIL, George Sauciuc care i-a şi dat cuvântul:

Advertisements

„Cartea este o culegere de texte-reportaj publicate săptămânal în rubrica omonimă pe care o deţin în revista „Observatorul Cultural”. Volumul cuprinde 100 de „sfade”, cronici şi portrete literare, pamflete. Scriu, în general, despre autori români consacraţi în lumea SF-ului şi Gothicului-Horror SF. Aceştia fac o literatură vie care are în prezent un puternic reviriment pe piaţă. Această nişă literară se află în ascendenţă cel puţin cantitativ în contextul cultural de sincronizare cu cel mondial”. Tot Cătălin Badea şi-a exprimat sincerul regret că, din păcate, „presa culturală se duce la vale, manifestând o tendinţă de stingere accelerată a organelor de presă scrisă, iar noi ne vom schimba modul de expresie, în viitor social-media (aluzie la publicaţiile online şi reţelele de socializare, n.a.), va fi, din păcate, pe primul loc, ca o perspectivă sumbră pe care o intuiesc de pe acum”. Oaspetele CIL de sâmbătă este filolog şi doctor în literatura SF, membru al Clubului „Antares” din Braşov, continuând, împreună cu Cristina Ghidoveanu, rubrica „Exploratorii lumii de mâine” la Radio România Cultural, membru în Comitetul de organizare al Romcon-ului care se doreşte ca, la anul, în 2016, să se desfăşoare tot la Suceava şi mai nou, membru al Societăţii Ştiinţifice „Cygnus”-Centru UNESCO. La manifestarea de sâmbătă s-a aflat şi directorul Editurii „Cygnus”, conf. dr.ing. Dan Milici de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”-Suceava. De la secretarul CIL, George Sauciuc, cei prezenţi au aflat că, marţi, 15 decembrie a.c. va avea loc lansarea oficială, în mediul virtual, a revistei „HB-Scrisuri” la adresa de web: http:// http://cilsuceava.xyz/hb/, iar de la profesorul Mircea Nanu Munteanu că, sâmbătă, 26 decembrie a.c. la Planetariul Observatorului Astronomic Suceava, cu prilejul împlinirii a 15 ani de activitate a Societăţii Ştiinţifice „Cygnus” vor fi decernate, într-un cadru festiv, trei premii „Cygnus”. Momentele literare ale şedinţei atelier de creaţie CIL au cuprins secţiunile, poezie, proză, eseu unde au citit din creaţiile lor, prof. Mircea Nanu Munteanu (fabulă cu iz „Mioritic”), George Mahalu din creaţia poetului de origine evreiască Ion Pribeagu, Eva Sorina, Victor Ovidiu Rusu de la „Zidul de Hârtie”, invitat al manifestării, Gia Andone, Nadia Melinte, Marius Balacon, George Sauciuc, Călin Dănilă de la „Academia Pământul Viu”, Doru Ureche şi Mirela Rebei, debut literar. „Minutul de istorie” a fost ţinut de subsemnatul care a subliniat că în Summer, Istoria se naşte odată cu scrisul.

You may also like...