Doi autori sub auspiciile Luceafarului

Sub auspiciile Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu, de la a cărui strămutare la cele veşnice s-au împlinit anul acesta, pe 15 iunie, 128 de ani, la pub-ul sucevean „Insense” s-a desfăşurat, chiar în ziua comemorării poetului naţional,
o dublă prezentare de carte a doi autori suceveni consacraţi deja pe portativul literelor, Doru Mihai Mateiciuc cu recentul său volum de versuri „Antierotica” (Edit. „Junimea”, Iaşi 2017) şi Florin Dan Prodan cu „Poemele de pe Facebook” (Edit. „Cartea Românească”, Bucureşti 2017).

Advertisements

După o scurtă prezentare a cenaclului literar „Zidul de Hârtie”, al cărui membru este de ceva vreme, Florin Dan Prodan a spus: „Nu este o lansare propriu zisă a celor două cărţi „foarte proaspete” pe care le aveţi în faţă, ci mai degrabă o reîntâlnire de suflet între prietenii şi apropiaţii „Zidului de Hârtie” şi a iubitorilor de carte în general. Despre o lansare propriu zisă a cărţii mele, aceasta va avea loc undeva prin toamnă, în organizarea Editurii „Cartea Românească” de unde dealtfel puteţi şi procura cartea, fie direct de la editură sau prin intermediul unor site-uri partenere precum elefant.ro . Multe dintre poemele regăsite în carte au fost postate sau publicate online pe populara deja reţea globală de socializare Facebook”. Pe coperta exterioară spate a cărţii veţi găsi o scurtă prezentare a volumului făcută de criticul ieşean Bogdan Creţu. Tot de la Florin Dan Prodan cei prezenţi au mai aflat şi că o parte dintre poemele „postate” au fost gândite în timpul exoticei călătorii din Nepal, Tibet şi Himalaya din 2012, la care a participat şi jurnalistul Sandrinio Neagu, prezent la evenimentul de joi, confirmând lucrurile spuse de al său prieten. Pe marginea acestei călătorii, Dan Prodan a reamintit audienţei că până miercuri, 21 iunie a.c., la Planetariul Universităţii „Ştefan cel Mare”-Suceava este deschisă gratuit publicului expoziţia „Instalaţii multimedia” realizată de sus numitul şi care cuprinde imagini fotografice din timpul călătoriei sale în Himalaya şi fragmente de poem publicate în volumul „On the road” lansat în 2012. Despre cel de-al doilea autor care şi-a prezentat cartea, medic stomatolog de profesie, iubitorii de litere prezenţi la eveniment au aflat că Doru Mihai Mateiciuc are un C.V. literar destul de „doldora”, fila deschizându-se la anul de debut pe „piaţa literelor”, 1983, numitul fiind redactor la revista „Opinia studenţească” din Iaşi şi debutând propriu zis în acelaşi an în prestigioasa revistă „Convorbiri literare”. Referinţele critice ale unor cărţi semnate de Mihai D. Mateiciuc, unele văzând lumina tiparului în engleză şi franceză, cuprind nume mari ale criticii literare româneşti precum acad. Eugen Simion, Constanţa Buzea, Ioan Holban şi alţii. A fost de asemenea invitat special la Cernăuţi în toamna anului trecut la Cenaclul transfrontalier „Maşina cu poeţi”. Cei doi autori au recitat apoi din creaţiile lor proprii. La manifestare au fost prezenţi scriitorii, Cezar Straton, Dan Iordache, Vlad Sibechi, artistul plastic Konstantyn Ungureanu Box, umoristul Constantin Horbovanu, secretarul Clubului de Iniţiativă Literară (CIL), George Sauciuc, lect.univ. Gina Puică de la Universitatea „Ştefan cel Mare”-Suceava şi nu în ultimul rând popularul jurnalist şi om de televiziune, Gabriel Ghincea care a pregătit o surpriză celor prezenţi recitând liber câteva versuri din „Scrisoarea a III-a” de Mihai Eminescu.

You may also like...