Arh. Doru Olaş vine cu propuneri şi soluţii arhitecturale pentru piaţeta Catedralei „Naşterea Domnului”

O idee a arhitectului sucevean Doru Olaş s-ar putea concretiza în proximitatea Catedralei „Naşterea Domnului” din Suceava, cartierul Mărăşeşti. În conferinţa de presă de ieri, din parcul situat în apropierea locaşului de cult, arhitectul a venit cu un set de propuneri şi soluţii de arhitectură care, potrivit lui, vor contura „piaţeta catedralei”.

Advertisements

„În fiecare oraş, catedrala e susţinută de o piaţetă care pune în valoare edificiul. Este o pretenţie justificată, deoarece locaţia nu are rezolvări din punct de vedere al traficului rutier. Prin urmare, piaţeta ar completa existenţa spirituală a cetăţeanului. Totodată, proiectul va răspunde necesităţilor spirituale şi economice ale oraşului” consideră arhitectul Doru Olaş.

 

Pasaj rutier subteran şi parcare pentru 250 de autovehicule

Ideea de proiect presupune piaţeta, un pasaj rutier subteran, o parcare pe două niveluri unde pot încăpea 250 de autovehicule.

„Vedeţi, piaţeta – cu o suprafaţă de 2 ha –, este un mare avantaj, tehnic putând să susţină mult spaţiu verde” a spus arhitectul Doru Olaş. Conform lui, această idee-proiect ar fi o soluţie pentru autorităţile locale. „Catedrala este amplasată avantajos din punct de vedere al reliefului zonei, pe un deal şi realizarea proiectului ar pune în evidenţă edificiul” a completat arhitectul care a proiectat Catedrala „Naşterea Domnului”. Realizarea acestui obiectiv ar pune oraşul Suceava în evidenţă alături de alte oraşe ale ţării precum Iaşi, Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte costurile estimative ale lucrării, arh. Doru Olaş a apreciat că ele s-ar situa în jurul a 50 milioane de euro. Piaţeta va fi amenajată „la nivelul de călcare” armonizându-se cu edificiul, constituind „un pasaj fără denivelări”.

Arhitectul a precizat că, dacă lucrările vor fi demarate, traficul rutier ar putea fi deviat pe rute ocolitoare: „Este vorba de a se tăia o bucată din dealul dinspre baia comunală”. Întrebat fiind dacă proiectul a ajuns pe masa autorităţilor locale, Doru Olaş a precizat că deocamdată nu: „Proiectul presupune date tehnice în detaliu şi alte aspecte”. Prin realizarea acestui proiect s-ar descongestiona traficul rutier, s-ar nivela zona actualului parc, s-ar crea mult spaţiu verde, iar piaţeta ar pune în evidenţă Catedrala „Naşterea Domnului”.

Reamintim că primarul Ion Lungu şi viceprimarul Marian Andronache au propus Consiliului Local modernizarea parcului respectiv, valoarea investiţiei fiind de 2,5 milioane lei.

 

 

 

 

 

You may also like...