Amintiri murale despre Cornel Dan

Pentru cei care l-au cunoscut mai mult ori mai puţin pe cel care a fost cu adevărat artistul plastic sucevean, Cornel Dan, un grup de prieteni s-au gândit să-l comemoreze, vineri, 30 octombrie a.c., la pub-ul „Doi brazi” sau cunoscut în urbea noastră ca „La americanu”, dan cornel
lângă fostul cartodrom, printr-un remember care a reunit oameni din lumea literelor şi a artelor. Moderatorul manifestării, Florin Dan Prodan, a dat pe rând cuvântul invitaţilor.

Advertisements

„Pe Cornel Dan, l-am cunoscut în trei etape de viaţă. Sintagma de „lumina celui nevăzut” i se potriveşte în relaţia mea cu el. După 1977, se publica în presa de atunci despre realizările lui prin elevii pe care îi coordona ca profesor la Şcoala gimnazială din localitatea suceveană Satu Mare, căci, nu-i aşa, vă spun din propria mea experienţă didactică că realizările elevilor sunt în fapt realizările profesorului. Într-o a doua etapă l-am cunoscut prin limbajul artistic al lui Ion Carp Fluerici care, de fapt, mi-a făcut cunoştinţă cu Cornel Dan care, pe atunci îşi desfăşura activitatea la Secţia de Artă Plastică din cadrul Casei Pionierilor….Era un om extrem de prietenos, calm în vorbă, foarte ordonat ca profesor, ca metodist. Grupa lui de elevi era umblătoare, mobilă. Cornel Dan a pictat pe zid, l-am văzut lucrând pe schele alături de ucenicii săi mai mici. Ne întâlneam apoi des la mai toate lansările de carte, eu prezentându-i grafica lui. Reţineţi că niciodată el nu a vernisat o expoziţie prin intermediul Uniunii Artiştilor Plastici (UAP). La orice manifestare culturală, Cornel Dan căuta colţul, niciodată nu venea în faţă şi nu ieşea în evidenţă, prin modestia lui”-a spus profesorul şi artistul plastic Konstantyn Ungureanu Box care a mai adăugat: „Exista o prietenie frumoasă şi profundă între Cornel Dan şi poetul Ion Cozmei. Cornel Dan a montat în scenă şi piese de teatru, la Iaşi. Avea o părere foarte bună despre actori şi spunea că întâi este cuvântul şi pe urmă imaginea.” Poetul Dan Prodan a recitat apoi din volumul de versuri „Pe scurt” („Editura T”-2005), trei poezii de autor, care-i poartă semnătura, în timp ce, la rugămintea poetului Liviu Huzdup, prezent, Ungureanu Box i-a recitat două poezii, una închinată altui dispărut dintre noi, arheologul Florin Hău şi, în premieră „Rugă pentru cei nevolnici”, un poem care-i este dedicat lui Mugur Geu. Liviu Huzdup ne-a spus că lucrează deja la un nou volum de versuri, „După amiază cu prieteni” în care va fi inserat şi poemul citit în memoria lui Mugur Geu. Tot el a mai sugerat audienţei că ar dori să se organizeze şi o serată închinată lui Mugur Geu şi marelui Ion Cozmei. George Mihaliuc şi-a încântat audienţa recitând liber din George Topîrceanu şi cu un mic musical. George Mihaliuc a spus, la rându-i, despre Cornel Dan: „Era navetistul care mergea zilnic cu trenul din Gara de Nord (Iţcani) până la halta Ţibeni şi apoi pe jos până la Satu Mare. Din mâna acestuia au ieşit oameni cu lucrări recunoscute la nivel internaţional.
Cornel Dan a realizat pictura exterioară a pub-ului „Doi brazi” în vara anului 2010, pictură ce poate fi văzută oricând, în lungime de 20 m. şi înălţime de 3 m. A realizat această pictură „de care să se bucure mulţi oameni”. Au mai luat cuvântul artistul plastic Sorin Baciu, Victor Rusu, şi rebusistul Virgil Vărvăreanu care a spus că pe o emisiune filatelică „Taraful lui Tică” este stilizată una dintre lucrările murale ale lui Cornel Dan”.
Iniţiativa seratei i-a aparţinut lui Cezar Leşanu. În urmă cu doi ani, Cornel Dan a părăsit această lume trecătoare, anchetatorii luând în calcul, atunci, o crimă macabră comisă cu sânge rece.

You may also like...