Sub Steaua lui Eminescu la Clubul de Iniţiativă Literară

Ca în fiecare an, pe 15 ianuarie, membrii şi simpatizanţii Clubului de Iniţiativă Literară (CIL), s-au reunit pentru a-l omagia pe marele poet al nemuririi noastre, Mihai Eminescu, la 166 de ani de la naşterea sa, într-o şedinţă specială găzduită „La terasa doi brazi” din municipiu prin amabilitatea lui Nicolae Bujorean. Cil
Moderatorul manifestării şi totodată secretarul CIL, George Sauciuc a dat pe rând cuvântul invitaţilor care au dezbătut opera eminesciană, în mare.

Advertisements

Semnatarul acestor rânduri, la „Minutul de istorie” a vorbit despre naţionalismul eminescian vădit în ziarul vremii „Timpul”, prin activitatea gazetărească a lui Eminescu, completat fiind cu citate elocvente din presa timpului în recitarea lui Constantin Horbovanu, profesorul Mircea Nanu Munteanu confirmând faptul că Eminescu este, prin slova sa, permanent printre noi. Conf.univ.dr. George Mahalu de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”-Suceava a vorbit, pe marginea compendiumului eminescian „Fragmentarium” (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1981), despre relaţionări şi calcule matematice desprinse din lirica lui Eminescu, fără ca poetul să fi fost şcolit în domeniul ştiinţelor exacte.
Surpriza eminesciană a serii a fost poemul „La Steaua” recitat cap coadă de Cezar Adomniţei, unul dintre redactorii revistei online „HB-Scrisuri”. Prin intermediul unor înregistrări video de arhivă au fost „prezenţi” la eveniment şi regretaţii compozitori basarabeni Doina şi Ion Aldea Teodorovici, care au iubit opera eminesciană prin cântecele lor. La secţiunea de creaţie literară CIL, Cristina Hermina Melinte şi-a încântat auditoriul cu poeme în rimă din următorul ei volum de versuri „45 de minute”, la care lucrează încă, iar la secţiunea SF, George Mahalu cu un fragment de proză.

You may also like...