Sase campioni la Karate antrenati de un sucevean

Weekend-ul trecut suceveanul Ovidiu Jelea posta pe pagina lui de facebook o fotografie cu șase copii cu medalii de aur la gât, pe un podium, însoțită de următorul text:
”În direct de la Campionatul Național de Karate WKF, organizat de Federația Română de Karate, singura federație de Karate cu recunoaștere olimpică.
Într-un sport care probabil va fi prezent la Jocurile Olimpice din 2020, decizia urmând a fi luată în această vară, cele doua echipe de copii pe care le antrenez au reușit în anii anteriori sa devină Campioni Naționali.

Advertisements

Anul 2016 a început pentru ei cu obținerea centurilor negre 1 DAN în urma examinării cu multiplul Campion Mondial WKF Luca Valdesi și a tatălui și antrenorului lui Luca, Andrea Valdesi. Astăzi ei au câștigat din nou titlurile de Campioni Naționali, în cel mai important campionat organizat de Federația Română de Karate.
Cam atât, am șase copii de aur și sunt fericit.”

Suceveanul Ovidiu Jelea le este cunoscut cititorilor ”Crai Nou” de când am scris despre expedițiile făcute pe timp de iarnă pe cei mai înalți munți din Europa, Mont Blanc (4810m) și Elbrus (5862m), în timpul unor expediții spectaculoase făcute cu un BMW fabicat în 1990, ori când și-a lansat proiectul video Vagabond, un documentar despre oameni care și-au urmat visurile, premiat de Nikon, sau când a devenit instructor certificat BMW la celebra BMW Instructor Academy din Maisach Germania, ori cu numeroasele ocazii când echipa de sportivi antrenată de el câștiga medalie după medalie în competițiile de Karate. L-am contactat imediat pentru a afla detalii despre ultima performanță a copiilor lui.
AP: Ovidiu, ce reprezintă aceste rezultate?
OJ: Exact cum am scris și pe faacebook, șase dintre sportivii mei au devenit din nou Campioni Naționali într-un sport care va fi, cel mai probabil din această vară, un sport olimpic. Sportivii despre care discutăm, Daniel Santioneanu, Petru Comănescu, Konrad Gyorfi, Katinka Gyorfy, Andreea Gună și Ioniță Alexandra sunt multipli Campioni Naționali la toate cele trei probe din Karate (Kata, Kata Echipe, Kumite), probe care diferă foarte mult între ele, din foarte multe puncte de vedere. Ei sunt în același timp elevi eminenți, cu burse, cu premii de excelență la școală și cu performanțe sportive și în alte sporturi, de exemplu Andreea este Campioană Națională la atletism, iar Dany a fost în lotul național de rugby.
De-a lungul anilor am făcut tot ce a fost posibil ca să evit specializarea timpurie a sportivilor, focalizarea lor pe o singură probă. Am considerat și consider că un copil are nevoie de o gamă cât mai largă de activități care să-l dezvolte ca o personalitate complexă și să-l ferească de oboseala cauzată de rutină și tensiunea competiției sportive. I-am încurajat spre cât mai multe activități și am încercat împreună diverse activități, complementare sau nu sportului nostru, Karate. În aceste condiții am reușit să învingem, de multe ori, sportivi specializați pe o singură probă.
Cheia ca să poți face performanță evitând specializarea este o structură corectă a metodei de antrenament. Întotdeauna am cercetat și am îmbunătățit această structură, experimentând, învățând de la cei mai buni și adaptând. Structura și metodele de antrenament ale acestor sportivi nu au aproape nimic în comun cu cele clasice, cele ”din sistem”, cum le numesc eu. Două puncte cheie în formarea acestor sportivi au fost adoptarea liniei echipei Italiei, formată din mai mulți Campioni Mondiali WKF pe partea de antrenament și metodică și a liniei Academiei BMW pe partea de structură și pedagogie.
Mai simplu spus, acești copii învață conținutul pe care îl luăm de la școala italiană de Karate, folosind o adaptare a structurii învățate la Academia BMW. Bineînțeles, sunt respectate principiile de bază din antrenamentul sportiv, însă și în acest domeniu încercăm să ne menținem la curent cu ultimele tendințe, învățând doar de la cei mai buni. Majoritatea informațiilor ”din sistem” le-am lăsat însă demult deoparte, teancuri de maculatură prăfuită, pagini întregi de cuvinte deșarte.
În acest fel am ajuns până aici: Campioni Naționali din nou. În aceste momente privești spre viitor și te întrebi ce urmează. Visul oricărui Campion Național este să învingă în competițiile internaționale. Sportul pe care îl facem noi, Karate-ul olimpic cum îmi place să îl numesc în așteptarea confirmării atât de dorită de cei peste o sută de milioane de practicanți de Karate WKF, ei bine, sportul nostru este foarte greu și nivelul competițional internațional foarte ridicat. Dacă urmărești carierele actualilor campioni de la seniori observi că majoritatea au fost campioni și la categoriile anterioare de vârstă, lucru care te aduce la o concluzie: ca să poți spune că ai șanse reale la o medalie trebuie să confirmi de la categoriile mici, cadeți și juniori, pentru că niciun sportiv campion la cadeți, juniori sau under 21 nu se va opri ca să îți facă ție loc atunci când ajunge la seniori. E o cursă în care cel care folosește cel mai bine timpul va câștiga. Moment în care structura, metodica, planul de antrenament și managementul devin fundamentale.
Avem de dus două lupte, una cu competitorii și, înainte de această luptă, una cu adversarii. Competitorii sunt sportivii de înaltă performanță ai țărilor care domină acum Karate-ul WKF, atleți redutabili, propulsați de sisteme solide și eficiente, cu experiența mai multor generații de campioni. Ei sunt sunt cei cu care te întâlnești în punctul culminant al aventurii, în competiție. Înainte de întrecerea cu ei vom câștiga mai întâi lupta cu adversarii, reprezentați de toți factorii care te fac să pierzi timp într-o cursă în care timpul este vital.
Așa că atunci când mă uit la poza aceasta văd pe de o parte sportivii mei învingători la sfârșit de concurs și mai văd șase atleți cu potențial aliniați la startul unei curse în care fiecare secundă contează. Timpul este cea mai importantă resursă din Univers. Vom gestiona optim timpul astfel încât să ajungem cu șanse reale în fața competitorilor noștri și să luptăm pentru a câștiga titlurile de Campioni Europeni într-un Karate Olimpic. Acesta este următorul nostru obiectiv.
Când mă uit la fotografie văd viitorul.

You may also like...