„Restart Rugby Suceava”, un eveniment monden al urbei

După 7 luni scurse de la împlinirea a „60 de ani de rugbi sucevean”, manifestare desfăşurată anul trecut, în luna august, pe arena sportivă „Unirea”, vineri, 16 februarie a.c., într-o locaţie selectă, la restaurantul „Vivendi” din municipiul Suceava, actuali şi foşti rugbişti, unii de vârsta a treia, sau iubitori ai sportului cu balonul oval, puţini la număr faţă de „revederea” din vară (în jur de 50 de persoane), au ţinut să participe la prima ediţie a „Restart Rugby Suceava”, un eveniment caritabil menit să susţină în continuare secţia de rugbi a CSM Suceava, rugbiul local sucevean şi prima reprezentantă a judeţului, CSM Bucovina Suceava. Echipa suceveană a evoluat, timp de două sezoane, în Liga Naţională de Rugbi, grupa valorică B, după comasarea, în 2021, a Superligii şi a Diviziei Naţionale de Seniori (DNS), urmând ca, la reluarea campionatului, în jurul datei de 30 martie a.c., să evolueze în eşalonul secund al rugbiului românesc, după revenirea la vechea structură a campionatului, decizie luată de Federaţia Română de Rugbi, în calitate de for decizional, prin preşedintele Alin Petrache.
Moderatorul galei, jurnalistul Sorin Avram, alături de amfitrionul evenimentului, prof. Lucian Preutescu, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Rugbi, a dat cuvântul, pe rând, invitaţilor speciali ai serii: Teodora Munteanu, viceprimar al municipiului Suceava (o prezenţă constantă la fiecare meci de rugbi al echipei locale), Vasile Tofan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, prof. univ. dr. Petru Ghervan, decan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, Marcel Creţuleac, antrenorul jucător al echipei de rugbi CSM Bucovina Suceava, Mihai Coca, antrenor la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Suceava, Codrin Prorociuc, antrenor al echipei de rugbi Under-18 de la LPS, şi Ovidiu Sluşariuc, fost component al echipelor CSM Suceava şi Dinamo Bucureşti, cu prezenţă în naţionala Stejarilor la două cupe mondiale, Africa de Sud (1995) şi Ţara Galilor (1999). Toţi vorbitorii au subliniat importanţa implicării tineretului în activităţile sportive, cu precădere în rugbi, un sport care presupune efort de echipă şi determinare în teren, cu toții atrăgând atenţia, în mod special Ovidiu Sluşariuc – care de la lupte greco-romane s-a îndreptat spre rugbiul profesionist –, că tinerii ar trebui canalizaţi încă de pe băncile şcolii spre mişcare, recreere şi activităţi sportive, evitându-se, astfel, anturajele negative din societate. O părere unanim împărtășită de cei prezenți a punctat că „ar trebui să mai existe pentru rugbişti un «sfânt» Panait”, rememorând astfel pe regretatul prof. antrenor Petru Panait, decedat în 2018). Antrenorul Codrin Prorociuc a povestit despre antrenamentele dificile de la „Unirea”, deseori pe „nocturnă” improvizată cu reflectoare…
Pentru a sprijini financiar evoluţia echipei CSM Bucovina Suceava şi în acest sezon competiţional, au fost scoase la licitaţie un echipament complet de rugbi (tricou şi şorţ), mingi Gilbert şi tricouri de „colecţie”, inclusiv al unei echipe engleze.
Au fost adjudecate, în urma licitaţiei cu strigare, toate premiile puse în joc, astfel: Vasile Tofan (un balon Gilbert), Petru Ghervan (un tricou de la Cupa Mondială din Anglia, ediţia 2015), Ştefăniţă Rusu, managerul celei de-a doua reprezentante a judeţului la rugbi RC Gura Humorului (un tricou), Alin Creţu, om de afaceri, mereu aproape de rugbiştii suceveni (un echipament complet). Tot Alin Creţu a licitat o sumă destul de „consistentă” pentru tricoul purtat de suceveanul Alin Conache (CSA Steaua) în naţionala României la recentele meciuri din Campionatul European de rugbi. Pe acest tricou este efigia „100”, adică un secol de la prima medalie olimpică obţinută de Stejarii României la nivel de echipă. Alin Conache a adresat celor prezenţi, cu acest prilej, un mesaj video de încurajare a echipei CSM Bucovina Suceava, el fiind fiul cunoscutului antrenor Vasile Conache (nea Conu, pentru cunoscuţi). Premiile licitate au fost înmânate câştigătorilor de prof. Lucian Preutescu şi de David Onea, elev în clasa a IX-a la secția de rugbi a Liceului Sportiv Suceava. La manifestare au fost prezenţi şi componenţii echipei de rugbi U18 de la LPS Suceava, coordonaţi de prof. Codrin Prorociuc, evidenţiindu-se Gabriel Plăcintă, care a obţinut locul 5, cu naţionala de tineret a României la Campionatul European de la Praga şi, respectiv, locul 4 cu echipa LPD U18 în campionat.
„Restart Rugby Suceava” a fost organizat de Liceul cu Program Sportiv Suceava, CSM Suceava, Club Sportiv Amicii și Asociația Județeană de Rugby Suceava. Profesorul Lucian Preutescu, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Rugbi, a ţinut să mulţumească tuturor celor prezenți, cu menţiuni speciale pentru jurnalistul Sorin Avram, Vasile Tofan, Petru Ghervan şi Teodora Munteanu, Cătălin Fercu, Valentin Calafateanu, Florin Bărdașu, Alin Conache, Alin Crețu, Sorin Tofan, Sorin Crăciunescu, Vasile Vasiliu, Cristian Alexiuc, Andrei Puiu, Ovidiu Slușariuc şi partenerilor media „fără de care nu am fi fost atât de vizibili. Jos pălăria pentru tot ceea ce faceți pentru rugbiul sucevean!”

Advertisements

You may also like...