„Refugiu si Apa” la „Trei brazi”

Literatură, cultură şi istorie s-au întrepătruns laolaltă şi au ţinut capul de afiş la o nouă întrunire a Clubului de Iniţiativă Literară (CIL), vineri 25 august a.c., într-un cadru intim la terasa „Trei brazi”. Cu bateriile încărcate după o binemeritată vacanţă, membrii CIL s-au adunat pentru a vorbi şi a citi pe marginea temei de vineri a cenaclului, „Refugiu şi Apă”, şedinţă moderată de secretarul CIL, George Sauciuc.
La secţiunea debut poezie a citit din creaţiile ei, Miruna Buliga, o tânără de numai paisprezece ani, dar cu talent în devenire după cum au constatat cei de faţă. Un mai vechi membru CIL, prof. Mircea Nanu Munteanu a citit un capitol din viitoarea sa carte „La crâşma lui Ilie”, roman care va fi prefaţat de către binecunoscutul om de ştiinţă Alexandru Mironov. Tot la secţiunea proză s-a mai produs pe firmament şi Călin Dănilă de la Academia „Pământul Viu” din Fălticeni, cel care a şi propus tema întâlnirii de vineri.

Advertisements

În mijlocul prietenilor s-a aflat şi cercetătorul ştiinţific, Cezar Leşanu de la Observatorul Astronomic din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”-Suceava. O altă surpriză venită de pe alte meleaguri, dar cu obârşie iţcăneană după cum am aflat chiar de la ea, a fost poeta Liliana Widocks, stabilită de ani buni în Regatul Unit şi care şi-a încântat auditoriul cu câteva poeme în ritm shakesperean. Nu a lipsit desigur nici momentul umoristic asigurat de Constantin Horbovanu şi nici „Minutul de istorie” cu tema „Apa în Creaţionism”. O prezentare a revistei SF „ZIN”-numărul de debut (ficţiune, fantastic şi horror) a fost făcută chiar de către redactorul şef al acesteia, Lucian Cristian Oancea, sucevean de origine. De la Lucian Oancea am aflat că este singura revistă de gen din ţară pe suport tipărit, cu un cuprins adecvat şi o grafică pe măsură încă de la primul număr. Lansarea revistei s-a făcut oficial a doua zi, sâmbătă 26 august a.c. la Observatorul Astronomic din cadrul USV. Asupra revistei vom reveni cu un alt material. Vineri au mai fost prezenţi la „Trei brazi” dintre membrii CIL, Graţiela Turţu, Nadia Melinte şi Marius Balacon.

You may also like...