Prima şcoală privată armeană din Suceava

În prefaţarea manifestărilor liturgice de Adormirea Maicii Domnului, sâmbătă, 16 august a.c., membri ai comunităţii armene din Suceava şi din diaspora au participat la vernisarea expoziţiei de fotografie de arhivă cu tema „Prima şcoală privată armeană din Suceava”, la care au participat ÎPS arhiepiscop Datev Hagopian Murudian, Întâistătătorul Bisericii Apostolice Armene din România şi Bulgaria, P.C. Torkom Azad Mandalian, parohul Bisericii Armene din Suceava, Varujan Vosganian, preşedintele Uniunii Armenilor din România (UAR), Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităţilor din Parlamentul României, alături de alţi invitaţi.
Despre ceea ce a însemnat prima şcoală primară armeană din Suceava ne-a vorbit pr. Torkom Azad Mandalian: „De-a lungul timpului s-au descoperit nişte documente care certifică faptul că la Suceava a funcţionat o şcoală privată primară a comunităţii armene, unde învăţau copii şi de alte naţionalităţi, precum cea germană. În ziua de azi, în Suceava există 66 de familii armeneşti, majoritatea mixte, dar care, din păcate, nu ştiu limba armeană. Nu am găsit tineret dornic de a învăţa armeana”.

Advertisements

La manifestare a participat dna Simona Palaghean, şefa Direcţiei Judeţene Suceava a Arhivelor Naţionale, instituţie care a organizat expoziţia, alături de filiala Suceava a UAR.
Anul acesta s-au împlinit 190 de ani de la înfiinţarea şcolii private armene din Suceava (1824). Expoziţia poate fi vizitată chiar în clădirea în care a funcţionat fosta şcoală, de lângă Biserica „Sfânta Cruce”, fiind patronată de UAR filiala Suceava (preşedinte, dr. Ioan Foit).

You may also like...