Pomenirea eroilor martiri din temnita rosie

Ca în fiecare an, 9 martie (pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia – militari romani creştini care au pătimit în anul 320 d.Hr.) este şi Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada „prigoanei roşii” (1944-1989), zi care a fost instituită prin Legea Nr.247 din 05.12.2011, fiind prilej de pomenire şi aducere aminte a celor care s-au jertfit în temniţa roşie într-o perioadă întunecată a istoriei neamului.

Advertisements

Cu aceasta ocazie, luni, la Biserica-monument „Naşterea Maicii Domnului” din proximitatea Palatului de Justiţie, va avea loc, după Acatistul „Sfinţilor 40 de Mucenici”, slujba de pomenire a eroilor temniţei roşii, cu participarea membrilor Asociaţiei foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) – filiala Suceava şi a rudelor acestora, după cum a precizat preotul paroh Viorel-Ioan Vârlan.

Sfinţia sa ne-a reamintit că duminică, 31 mai a.c., va avea loc, în mod solemn, inaugurarea Turnului Unirii, la care va participa, printre alţi invitaţi de marcă, inclusiv preşedintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, totodată şi rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. „Piatra de temelie a Turnului Unirii a fost pusă în Anul Centenar şi, anul acesta, de 4 iunie, se împlinesc, iată, 100 de ani de când, prin Tratatul de Pace de la Trianon, România este recunoscută juridic pe plan internaţional” a mai subliniat pr. dr. Viorel Ioan Vârlan.

Te-ar mai putea interesa...