Omagiu lui Ciprian Porumbescu la Stupca

La invitaţia Primăriei comunei Ciprian Porumbescu-Suceava o delegaţie de patru „fii ai satului” din comuna Iordăneşti, Raionul Hliboca din Ucraina s-a aflat duminică, 1 iunie a.c. în localitatea suceveană care cu mândrie poartă numele marelui compozitor român, suita de evenimente culturale desfăşurate la finele săptămânii trecute fiind subînscrisă contextului mai larg al celei de-a IV-a ediţii a „Festivalului European al Artelor”.

Advertisements

Despre evenimentul de la „Ciprian Porumbescu”, ne-a vorbit pe larg domnul Ciprian Bojescu, care s-a născut chiar în comuna Iordăneşti cu peste şapte decenii în urmă.

„După o scurtă vizită la Cernăuţi şi în comuna mea natală Iordăneşti, în zilele de 27 şi 28 mai a.c., însoţit de profesorul Marius Cazacu de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”-Suceava, după care am avut o întrevedere cu edilul localităţii, Gheorghe Lutic, care primise deja invitaţia omologului său Dumitru Nimiţean din comuna Ciprian Porumbescu şi a dat curs invitaţiei.”-ne-a spus Ciprian Bojescu. Pe 31 mai, a.c.,oaspeţii din Iordăneşti au vizitat Mânăstirea Dragomirna, însoţiţi fiind de Ciprian Bojescu şi prof. Marius Cazacu, în calitate de ghizi. „A doua zi, duminică, 1 iunie, a.c., înainte de a porni spre comuna Ciprian Porumbescu, delegaţia din Iordăneşti a vizitat şi Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. În comuna lui Ciprian Porumbescu, oaspeţii din Iordăneşti, Valeriu Rotaru, Aurel Saviuc, viceprimarul din comuna Iordăneşti, Mihai Janiţchi şi Carp Gheorghe au fost întâmpinaţi de oficialităţile comunei „Ciprian Porumbescu” în frunte cu edilul şef Dumitru Nimiţean. La biserica parohială din localitate s-a ţinut o slujbă de pomenire a membrilor familiei compozitorului trecuţi la cele veşnice, iar la mormântul lui Ciprian Porumbescu din comună, Corala bărbătească din oraşul maramureşean Şomcuta Mare, de sub bagheta prof. Iustin Podăreanu a interpretat celebrul imn „Pe-al nostru steag e scris Unire”. La mormântul compozitorului s-au mai aflat primarul localităţii Şomcuta Mare, Florin-Vasile Talpoş, viceprimarul comunei Iordăneşti, Aurel Saviuc care a ţinut şi un frumos discurs prin care a reliefat personalitatea lui Ciprian Porumbescu. Manifestările au continuat la Muzeul „Ciprian Porumbescu” din Stupca, unde majoritatea invitaţilor au ţinut prelegeri despre marele compozitor al românilor de pretutindeni.” Ciprian Bojescu ne-a mai reamintit faptul că cele două localităţi, Ciprian Porumbescu şi Iordăneşti din Raionul Hliboca vor deveni comune înfrăţite, şi nu este primul caz de acest gen din ţara noastră, la o dată care va fi comunicată mass-mediei locale.

You may also like...