„Nu ne răzbunaţi!”
> La Suceava, au fost pomeniţi martiri anticomunişti din România, la Suceava
Ieri, la biserica-monument „Naşterea Maicii Domnului” Suceava, a avut loc, după oficierea Sfintei Liturghii şi a Acatistului Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, pomenirea eroilor martiri ai neamului românesc care s-au jertfit „pentru ţară, credinţă şi neam” în trista de amintire temniţă roşie în anii ’50 ai secolului trecut.
Evenimentul comemorativ s-a desfăşurat în prezenţa unor foşti deţinuţi politici, membri ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) – filiala Suceava şi rudelor acestora. În alocuţiunea sa, Dumitru Davidel, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Cultul Eroilor, a amintit despre jertfa celor care L-au mărturisit pe Hristos în temniţa roşie, arătându-se indignat că nu au venit şi elevi să asiste la „această veritabilă lecţie de istorie”. Părintele paroh dr. Viorel-Ioan Vârlan a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea momentului care s-a desfăşurat în biserica înălţată chiar lângă Palatul de Justiţie, fostă închisoare de temut a regimului comunist, unde, în anii ’50, au fost închise 1.000 de persoane opozante terorii roşii: „În acei ani s-au frânt nişte destine, iar noi am primit mărturisirea şi jertfa lor. «Nu ne răzbunaţi!» spunea Mircea Vulcănescu, unul dintre mărturisitorii din temniţă (…).
Aceşti oameni L-au mărturisit pe Hristos. În 1940, cu puţin timp înainte de Dictatul de la Viena, viitorul mitropolit al Moldovei, Sebastian Rusan, pe atunci protopop în Covasna şi Harghita, îi scria bunicului meu, protopop de Maramureş: «românii de aici sunt gata de suprema jertfă…»”. Sfinţia sa a subliniat că în şcoli azi nu se vorbeşte despre acele vremuri întunecate, iar tinerii nu prea sunt curioşi să afle despre aspecte precum Fenomenul Piteşti, sistemul concentraţionar comunist. Filaret Toma, membru al AFDPR, a reamintit celor prezenţi despre temniţa stalinistă, punctând că la Suceava a fost cea mai de temut puşcărie concentraţionară din ţară.
Prezent la manifestare a fost şi artistul plastic Radu Bercea, el însuşi întemniţat pe nedrept în acei ani, ca şi Bobby Stroe, al cărui regretat tată, epigramistul Ştefan Stroe, a fost la rându-i în temniţa comunistă.
La sfârşit, cei prezenţi au depus buchete de flori la troiţa dedicată martirilor neamului de lângă Palatul de Justiţie, locul temutei închisori. Ne-a mirat faptul că, de ani buni, nicio oficialitate locală sau judeţeană nu a fost prezentă la omagierea eroilor martiri, deşi Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada „prigoanei roşii” (1944-1989) a fost instituită prin Legea nr.247 din 5.12.2011. „Vechii liberali au suferit în temniţa roşie…” spunea unul dintre foştii deţinuţi, prezent ieri la comemorare.