„Moştenitorii”, o antologie CIL la ROMCON 2015
Sâmbătă, 19 septembrie a.c., în ce-a de-a doua zi a Conferinţei Naţionale de Ficţiune Speculativă şi Viitorologie-Romcon 2015, cu tema „Teroarea şi Terorismul în Ficţiunea Speculativă”,
la Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare”-Suceava a avut loc o triplă lansare de carte, vorbind despre „Sfârşitul inocenţei”, de Cristian Vicol, prezentată de Lucian Vasile Szabo, în lipsa autorului, „Oraşul” de Alex Marinescu şi, bineînţeles, antologia Clubului de Iniţiativă Literară (CIL), „Moştenitorii” (Edit. „Cygnus”-2015), manifestare moderată de secretarul CIL, George Sauciuc, care a dat pe rând cuvântul invitaţilor. De ce o nouă antologie literară CIL?
La această întrebare a răspuns celor prezenţi Florentin Haidamac, unul dintre mentorii CIL: „Prin activităţile Clubului de Iniţiativă Literară, noi am dat o şansă tinerilor care vin din urmă, o şansă care vine ca o alternativă la tentaţiile negative care se regăsesc azi în jur şi care, din păcate sunt propagate prin mass-media, o parte. Şansa lor suntem noi. Noi CIL-ul credem în ei. Şi dumneavoastră cei prezenţi astăzi, aici, aţi fost cândva ca ei, şi un cuvânt sau o părere de-a dumneavoastră îi poate ridica sau îi poate coborî, la un moment dat. Noi vrem să evităm, pe cât e cu putinţă, această ruptură dintre noi şi tineri. Antologia „Moştenitorii” cuprinde texte semnate de Gia Andone, Ioana Cărare, Narcis Ciubotaru, Teofana Damian, Roxana Gavriluţ, Bianca Alexandra Horbovanu şi Ema Turcu. Aceştia s-au afirmat la acţiunele CIL-ului sau în tabăra sci-fi Ashpar organizată de Academia de Aventură Pământul Viu”
Despre „Sfârşitul inocenţei” de Cristian Vicol, Lucian Vasile Szabo a spus că: „Este un volum echilibrat care trece prin registre diferite, acţiune realistă, texte SF, diferind între ele. „Iluzia magicianului” este o nuvelă axată pe drama Primului Război Mondial care, ca număr de victime, militare şi civile (16 mil., n.a.) le-a depăşit pe cele din Ce-a De-A Conflagraţie Mondială”. Autorul reacţionează la dramele celorlalţi prin scrierile sale, scoţând emoţii la iveală prin interacţiunea personajelor.” Despre cartea lui Alex Marinescu, „Oraşul”, a vorbit scriitorul George Ceauşu, de la Lider Club UNESCO Quasar din Iaşi şi autorul, Alex Marinescu, prezent la manifestare.