„Memento mori” la CIL

Din nou împreună, sâmbătă, 12 noiembrie a.c., membrii Clubului de Iniţiativă Literară s-au întâlnit la Planetariul Universităţii „Ştefan cel Mare” la sesiunea de toamnă-iarnă cu subiecte culturale inedite. Un film de patru minute, în regia lui Bianca Itu, intitulat „Memento mori” a fost capul de afiş al zilei. Cil
Despre acesta a vorbit mai pe larg prof. Mircea Nanu-Munteanu, unul dintre actorii protagonişti în peliculă, el jucând rolul Demiurgului. „Când Bianca Itu a dat la actorie în Bucureşti, în toamna acestui an, i s-a propus să aleagă o temă pentru regie (…). A venit la Suceava şi a transpus în practică ceea ce vedeţi. Filmul tratează două realităţi din lumea de dincolo: raiul şi iadul. Un om care a făcut diverse lucruri în viaţă ajunge pe tărâmul celălalt şi vede chinurile „păcătoşilor”: oameni care aveau o lingură dar nu puteau să ajungă la bolul cu mâncare, lingura tot lungindu-se”- a spus profesorul.

Advertisements

Alţi protagonişti în film: George Sauciuc, personajul principal în rolul omului mustrat de conştiinţă, Cezar Adomniţei. O altă surpriză a şedinţei de cenaclu CIL a fost microrecitalul profund actoricesc al elevei de cl. a II-a Adela Şulea de la Şcoala gimnazială nr. 11 „Miron Costin”-Suceava, care a recitat spre încântarea audienţei, fără sufleor, poeme din creaţiile lui Mircea Motrici, Vasile Alecsandri şi Nicolae Labiş. De la tatăl copilei am înţeles că ea face cursuri de actorie în particular cu un profesor autorizat. La „Minutul de istorie”, semnatarul acestor rânduri a vorbit despre „Teatrul în Epoca Elisabetană-Anul 2016-Anul W. Shakespeare”. La secţiunile literare s-au produs: Gia Andone (poezie), Mircea Nanu Munteanu (proză), Marius Balacon (eseu politic), Călin Dănilă de la Academia „Pământul Viu” (proză), George Mahalu (proză SF) şi Graţiela Turţu (fabulă). Cum umorul nu putea lipsi, unul dintre moderatorii de sâmbătă, alături de secretarul CIL,George Sauciuc, umoristul Constantin Horbovanu a recitat din marele Constantin Tănase, cupletele cu tentă electorală valabile şi astăzi. Tot domnia sa a spus că CIL-ul se va interconecta şi cu alte manifestări culturale per ansamblu, membrii săi fiind deschişi spre domenii precum: pictură, teatru ori muzică. Au mai fost prezenţi scriitorul Tiberiu Ciubotari şi poetul Dan T. Gurtesch.

You may also like...