Masina cu poeti la Editia a VIII-a
Iniţiat în septembrie anul trecut la Cernăuţi, Cenaclul Transfrontalier „Maşina cu poeţi”, ediţia a VIII-a, a ajuns din nou la Suceava, duminică, 28 mai a.c., la Planetariul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, acolo unde oaspeţii din nordul Bucovinei, acad. Vasile Tărâţanu, Gheorghe Ungureanu, Gheorghe Bodnariuc şi Elena Nandriş s-au întâlnit cu o parte dintre membrii Clubului de Iniţiativă Literară (CIL)
la o nouă şedinţă literară de cenaclu, unde atât partea din Bucovina cealaltă, cât şi prietenii din CIL s-au produs prin creaţii literare şi muzicale deopotrivă.
„Un prieten bun de-al meu, italian, prezent azi în sală şi care cunoaşte realităţile de la noi îmi recomanda zilele trecute să urmăresc pe RAI 3 (Televiziunea italiană de stat, echivalentul TVR-ului, n.n.) un amplu documentar despre Bucovina, făcut de ei, de italieni şi care concura cu multe reportaje de succes realizate de BBC. Am rămas uimit de cât de bine era documentat şi realizat”- a spus celor prezenţi unul dintre moderatori, umoristul Constantin Horbovanu, adăugând: „Mă bucură că în sală se află câţiva prieteni noi ai CIL-ului şi ai cuvântului scris ori rostit, doamna Doina Cernica de la cotidianul „Crai nou”, Rozalia Motrici care mi-a returnat azi vizita pe care am făcut-o ieri la Udeşti în cadrul Festivalului de Literatură „Rezonanţe udeştene”, graficianul şi omul de televiziune Mihai Pînzaru PIM, Constantin Severin care a fost prezent încă de la prima ediţie a cenaclului nostru transfrontalier şi desigur secretarul Primăriei comunei Berchişeşti, el însuşi poet, Ştefan Chilariu.” Ceilalţi doi co-moderatori ai manifestării, lect.univ.dr. Gina Puică şi acad. Vasile Tărâţanu, iniţiatorii de facto ai Cenaclului Transfrontalier „Maşina cu poeţi”, i-au prezentat pe doi dintre invitaţii speciali ai acestei ediţii, conf.univ.dr. George Mahalu de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul USV, cu secţiunea poezie-proză-muzică (interpretând la chitară acustică piese de Bob Dylan şi din creaţiile personale) şi Gheorghe Bodnariuc de la Cernăuţi care încă de pe băncile Facultăţii de Drept a cochetat cu literatura, în speţă poezie, graţie unui coleg de-al său, student la litere. Cernăuţeanul ne-a recitat din creaţiile sale, fiind încurajat de cei prezenţi, în special de Vasile Tărâţeanu să scoată şi o carte de poezie. Organizatorii au propus ca un invitat din Cernăuţi şi unul de la Suceava, pe rând să-şi prezinte noile creaţii, perindându-se la pupitru următorii: Ştefan Chilariu (poezie), Cristina Hermina Melinte (poezie-proză), Călin Dănilă de la „Academia Pământul Viu”-Fălticeni cu secţiunea proză, Graţiela Turţu (epigramă-proză scurtă), Constantin Horbovanu cu binecunoscutele-i catrene umoristice şi scriitorul Cezar Straton cu „Ecologia iubirii”. Referitor la amicul nostru Cezar Straton, facem sublinierea că atât prin ce a citit şi spus mai apoi, tragem printre rânduri o concluzie foarte bine mascată în iz literar: pădurea este aurul verde şi trebuie avut grijă de ea! Elena Nandriş, primăriţa comunei Mahala, o suburbie a Cernăuţiului, a interpretat solo, doina „Bucovina floare aleasă”, baladă cântată şi recent pe scena de la Berchişeşti împreună cu Ansamblul folcloric „Armonia”, piesa stârnind lacrimile celor prezenţi şi la Berchişeşti, şi la Planetariu, duminică. Academicianul Vasile Tărâţanu, a recitat din volumul său de versuri „Dinafară”, adică despre românii de dincolo, sâmbătă fiind şi ziua Diasporei româneşti de pretutindeni.
„Minutul de istorie” a fost susţinut de semnatarul acestor rânduri, cu tema „Biblia regelui Iacob I-un monument al literaturii universale care a unit definitiv regatul britanic”. La manifestare a fost prezent şi secretarul CIL, George Sauciuc cel care recent şi-a lansat cartea „Urletul sufletului” (Edit. „Berg”, 2017).
Următoarea întrunire a Cenaclului Transfrontalier „Maşina cu Poeţi”-CIL va avea loc la Cernăuţi în ultima decadă a lunii iunie, la o dată pe care o vom comunica curând.