Marele Premiu „Ion Cozmei” a fost adjudecat de Marinela Tcaci din Siret
Ce-a de-a IV-a ediţie a Festivalului interjudeţean de poezie „Ion Cozmei” Suceava – Călineşti, care a luat fiinţă în Anul Centenar, a reunit vineri, 13 mai a.c., la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, la Sala de Artă „Elena Greculesi”, concurenţi, organizatori şi prieteni ai poetului comemorat Ion Cozmei. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”.
Prezent la manifestare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Niculai Barbă, a ţinut să sublinieze că „indiferent de vreme şi de vremuri, evenimentele culturale trebuie să aibă loc, deoarece cultura este sângele neamului. Tradiţiile sunt acele lucruri care răzbat pe timp de pace, de război, pe vreme bună sau rea. Consiliul Judeţean, prin instituţiile de cultură abilitate, a sprijinit asemenea evenimente, care toate s-au realizat. Acest neam, pe pământ, trebuie să dăinuie în veci! Voi fi alături de dvs. pe toata perioada festivalului şi în continuare”.
Niculai Barbă a apreciat prezenţa tinerilor laureaţi la festival, apreciind că neamul românesc este caracterizat prin cultură, limbă şi tradiţii, el reamintind că CJ Suceava sprijină evenimentele culturale, cu trimitere şi la Festivalul „Ciprian Porumbescu”, la Festivalul „Nicolae Labiş”, la „Rezonanţe udeştene”, şi la periplurile eminesciene Suceava – Botoşani, „deoarece Eminescu este al nostru, al tuturor, un poet universal, nu doar al neamului românesc”.
Cu referire la valenţele culturale în pandemie şi la conflictul declanşat de Federaţia Rusă în ţara vecină nouă, Ucraina, dr. Gabriel Cărăbuş, managerul Bibliotecii „I.G. Sbiera” şi-a amintit de o întâmplare: „În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, funcţionarii i-au cerut premierului de atunci al Marii Britanii, Winston Churchill, o tranşă de buget doar că, acolo, nu se regăsea şi cultura. Întrebaţi fiind de ce nu este prinsă cultura, funcţionarii i-au răspuns premierului: «…Deoarece este război!». «Atunci, pentru ce mai luptaţi?». (…) Anul acesta avem posibilitatea să ne reîntâlnim în format fizic. Este un periplu de activităţi, fiind organizate diverse evenimente culturale. Vorbim, practic, de un festival-concurs”.
Prof. Viorica Petrovici – dintre membrii juriului – a apreciat că „Astăzi este o zi de sărbătoare, festivalul în sine fiind o mare sărbătoare naţională şi nu este deloc exclus ca „Festivalul «Ion Cozmei»” să devină unul internaţional. Ion Cozmei are cea mai bună traducere din câte există în lume a poetului naţional ucrainean Taras Şevcenko, primind, pentru întreaga sa contribuţie culturală cea mai mare distincţie oferită de statul ucrainean. Ion Cozmei a fost un poet foarte bun, un om al Cetăţii, al judeţului, al ţării. (…). Şi-a iubit familia mai mult decât orice pe lume. Ion Cozmei este viu, este un copac sacru în umbra căruia au crescut mulţi poeţi. El a fost unul dintre iniţiatorii revistei «Bucovina literară», fiind şi redactor. Văd alături de noi cel mai bun grup de poeţi tineri, oameni care vor lupta, vor rămâne şi vor scrie (…). Lângă noi se află alt poet, Ioan Manole, a cărui carte de poezie «Câmpiile de piatră ale morţii» a fost desemnată cea mai bună carte de poezie a anului 2021. Poezia lui Ioan Manole este o poezie a viitorului, puternică, cutremurătoare…”.
Despre momentele unice din viaţa lui Ion Cozmei a vorbit, pe lângă alţi invitaţi care i-au fost apropiaţi, scriitoarea Lucia Olaru Nenati, venită special de la Botoşani pentru acest eveniment încărcat de multă emoţie, aduceri aminte despre cel care a fost unul promotorii culturii Cetăţii, Ion Cozmei. De asemenea, o expunere pe larg a vieţii celui omagiat prin festivalul care-i poartă numele a făcut-o prof. Octavian Nestor. Organizatorul şi sufletul manifestării, poetul Ioan Manole, a trecut în revistă realizările festivalului, invitându-i pe cei premiaţi să recite, fiecare în parte, din creaţiile cu care au participat la ediţia din acest an. Din partea familiei regretatului poet şi profesor Ion Cozmei, fost director ani buni şi al Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, a fost prezentă soţia sa Tania Cozmei, alături de prieteni de-o viaţă al celui dispărut, umoristul Constantin Horbovanu, Liviu Popescu şi Constantin Hluşneac. O altă prezenţă constantă la festival – apreciată în mod special de Ioan Manole – a fost prof. Gheorghe Cîrstian de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, care coordonează și Casa de Poezie Light of ink, şi care a venit însoţit, ca de fiecare dată, de elevii care s-au afirmat la mai multe manifestări literare de gen. Printre cei prezenţi s-a aflat poetul Vlad Sibechi şi George Sauciuc, secretarul Clubului de Iniţiativă Literară (CIL).
Premiile Festivalului interjudeţean „Ion Cozmei”, ediţia a IV-a, 2022
Marele Premiu „Ion Cozmei”
Marinela Tcaci, Siret
Premiul I
Mălina Alexandra Lipară, Buzău
Premiul II
Amalia Mayer, Suceava
Adela Şulea, Suceava
Premiul III
Alexia Plăcintă, Suceava
Menţiune specială I
Andreea Duduman, Suceava
Menţiune specială II şi Premiul Familiei Cozmei
Nicoleta Florescu, Salcea
Menţiune specială III
Antonia Ilie, Suceava
Menţiune specială IV
Ilinca Zmău, Suceava
Iată şi componența juriului celei de-a IV-a ediţii a Festivalului interjudețean de poezie „Ion Cozmei”: Theodor Codreanu – președinte – critic și istoric literar, prozator, filosof al culturii și civilizației, Adrian Dinu Rachieru – membru – profesor universitar, critic literar, eseist și prozator, Vasile Spiridon – membru – profesor universitar. dr., scriitor, critic, eseist, Mihaela Grădinariu – membru, profesoară, poetă, eseistă şi Viorica Petrovici – membru – profesoară, poetă, eseistă.