Laurenţiu Bolohan, un antrenor al micilor luptători
Nume cunoscut în lumea celor ce practică lupte greco-romane, Laurenţiu Bolohan a lăsat sala de lupte din Germania şi s-a reîntors acasă, în Suceava, pentru a face ceea ce ştie mai bine: să antreneze micii luptători din comuna Fântânele, cărora încearcă să le ofere din experienţa lui. A început în 2019, într-o sală improvizată în Grădiniţa cu Program Normal Fântânele, şi, de atunci a iniţiat în acest sport peste 100 de copii. Cu alte cuvinte, Laurenţiu Bolohan strânge copii şi îi transformă în campioni.
„Am pornit la drum, în 2019, împreună cu Marius Mănălăchioaie şi Sebastian Strijac. Ne-am antrenat, la început, într-o sală de grupă de la grădiniţă, cu saltele împrumutate. Mai târziu, prin bunăvoinţa unor oameni care iubesc sportul, am primit nişte saltele şi echipament şi ne-am mutat în sala de clasă de la Şcoala Stamate. În Căminul Cultural am ajuns mai târziu şi ne-am amenajat, din nou, altă sală pentru antrenamente. Acest lucru nu ne-a speriat. Am continuat să ne antrenăm şi să obţinem performanţe. Din ce în ce mai multe, din ce în ce mai mari. Sigur, îmi place ceea ce fac. M-am ataşat de copii şi de oamenii de aici şi, deşi am avut oferte din alte localităţi, am ales să rămân. În Fântânele descoperi mereu copii talentaţi, copii cărora le place sportul. Şi, pe această cale, aş dori să mulţumesc tuturor: copiilor, care, prin sport, şi-au găsit vocaţia, părinţilor, pentru că sunt alături de copii, conducerii şcolii şi profesorilor din şcoală, primarului Vasile Hîj şi celor din primărie pentru că încearcă să ne ajute, în măsura posibilităţilor”.
Deşi nu prea îi place să vorbească, antrenorul Laurenţiu Bolohan a obţinut, în foarte scurt timp (marcat şi de perioada de pandemie), o serie importantă de performanţe. Şi-a pus amprenta asupra destinului unor copii care, prin sport, şi-au găsit propriul lor drum în viaţă.
„În scurt timp am participat la diferite concursuri de lupte pe plan judeţean şi naţional. În 2019, am participat cu şapte copilaşi la zona de calificare pentru campionatul naţional de lupte. Dintre aceştia, şase copii au reuşit să se califice mai departe. Din nefericire, din cauza problemelor financiare am reuşit să ne deplasăm doar cu patru copii la Campionatul Naţional Constanţa. Totuşi, au reuşit marea performanţă: au cucerit două medalii de bronz prin Francesca Bosânceanu (prima medalie naţională la feminin din istoria luptelor sucevene) şi Maria Ţîrdea, iar la băieţii au ocupat două locuri cinci prin Gavril Dediu şi Răzvan Ţîrdea. În 2020 am avut ocazia să ne bucurăm de selectarea pentru lotul naţional de lupte a luptătorilor Gavril Dediu şi Francesca Bosânceanu. Tot în 2020, Clubul Olympic Suceava a mai transferat două fete la secţia de haltere din Bucureşti, fete care au reuşit să devină campioane naţionale. E vorba de Ionela şi Petronela Bosânceanu, care au cucerit medaliile de aur la campionatul naţional de haltere”.
Laurentiu Bolohan crede că sportul, mai ales în mediul rural, poate fi o rampă de lansare pentru copii. Pentru asta e nevoie de muncă, răbdare şi perseverenţă. Sportul te învaţă aceste lucruri care te vor face să câştigi şi în viaţă. Este şi cazul unor elevi care, practicând lupte greco-romane, sunt astăzi elevi la Liceul cu Program Sportiv Suceava: Andrei Cadăr şi Marian Bidalac.
„Anul acesta a început foarte bine. În primul rând, am participat la Cupa Siret; mulţumesc pentru sprijin domnului primar Vasile Hîj, domnului viceprimar Marian Sabie şi lui Ionel Aghiniţăi. Cu o echipă formată din 9 sportivi, mulţi dintre ei aflaţi la prima participare la o asemenea competiţie, elevii de la CS Olympic – Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Băneşti au obţinut următoarele rezultate: Francesca Bosânceanu (categoria 50 kg) locul I, Gheorghiţă Dediu (categoria 41 kg) locul al II-lea, Marius Nemţoiu (categoria 32 kg) locul al III-lea, Robert Ţârdea (categoria 52 kg) locul al III-lea, Ionuţ Bosânceanu şi Robert Lămăşanu, locul patru.
Un alt motiv de bucurie a fost prestaţia lui Dediu Andrei, fostul meu elev, antrenat de fratele meu, Andrei Bolohan, care a obţinut medalia de bronz şi locul al II-lea pe echipe la Campionatul Naţional de lupte U17 de la Târgu Mureş, la începutul lunii”.
Antrenorul Laurenţiu Bolohan crede că sportul construieşte caractere şi dezvoltă tineri curajoşi, încrezători, sociabili, disciplinaţi, tineri care învaţă să câştige, dar să şi piardă cu demnitate şi fair-play, abilităţi care îşi găsesc ulterior expresia în vieţi frumoase şi împlinite. Şi, în ciuda dificultăţilor, îşi face planuri de viitor.
„A fost greu şi este încă foarte greu. Ne-ar trebui echipament, măcar pentru concursuri. Ne-ar trebui oameni care să îi ajute pe copii. Sponsori. Deplasările la concursuri, cazarea copiilor, totul costă. Şi mulţi părinţi nu îşi permit. Nici noi nu ne permitem. Facem muncă de voluntariat, însă nu ne speriem. Pregătim, săptămâna aceasta, participarea a doi sportivi (Francesca Bosânceanu şi Gheorghiţă Dediu) la finala Cupei României la lupte U15, care va avea loc la Odorheiu Secuiesc, apoi Cupa Recolta, pe 1 iunie, la Băneşti”.
Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Băneşti, comuna Fântânele, este locul de unde pleacă mulţi sportivi suceveni. În cadrul aceste unităţi de învăţământ sunt copii al căror destin s-a schimbat după ce au început să practice sportul preferat, destin în care este implicat, trup şi suflet, antrenorul Laurenţiu Bolohan.