La USV, expoziţia itinerantă „Yeseuri”

La Galeria de artă a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Salonului internaţional de carte Alma Mater Librorum, vineri, 17 mai a.c., s-a vernisat expoziţia itinerantă „Yeseuri galery” a lui Radu Iaţcu – IATZCO, directorul editurii „Hertzog” din Târgu Mureş, prezentarea almanahului literar „Ţara Fagilor” (apărut în 27 de volume) al românilor nord-bucovineni (autori, Dumitru Covalciuc şi Dimitrie Poptămaş – fost director al Bibliotecii Judeţene din Târgu Mureş), despre care a vorbit, pe larg, Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, nepot al regretatului cărturar de la Cernăuţi Dumitru Covalciuc.

Advertisements

A urmat prezentarea câtorva cărţi scoase pe editura „Hertzog”, participantă la salonul de la USV. Pictoriţa şi scriitoarea Loreta Din (din Piteşti, revenită în ţară, după ani buni, din Grecia), şi-a (re)lansat câteva cărţi de poezie, oferind, cu generozitate, autografe. Invitatul evenimentului a fost conf. univ. dr. Avram D. Tripon de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, aflat într-un permanent dialog cu cei prezenţi despre relaţiile interumane în ziua de azi. Un moment artistic a fost oferit de Constantin Irimia şi Grupul folcloric „Dor” de la Moara.
Despre expoziţia „Yeseuri”, care cuprinde peste 100 de reproduceri fotografice color ale unor personalităţi, parte în viaţă – Niculai Roşca, Doru Popovici, Nicu Alifantis, parte „dincolo” – Gheorghe Parascan, Victor Micu, Ion Paranici, Ion Cozmei, Nichita Stănescu şi alţii, am aflat de la Radu Iaţcu că au fost realizate în tehnica „portrete decorative”, recentă la noi, foarte populară la artiştii francezi de secol XXI şi foarte vizibilă pe simezele din Franţa – de unde a fost „importată”, presupunând reproducerea artistică a unor fotografii single şi / sau de grup, alb-negru sau color, prelucrate parţial computerizat.
La eveniment au fost prezenţi prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, directorul Bibliotecii USV, pictorul Constantin Ungureanu-Box, umoristul Constantin Horbovanu şi George Sauciuc, secretarul Clubului de Iniţiativă Literară.

You may also like...