Gala laureaţilor Festivalului-concurs naţional de poezie „Ion Cozmei”

Timp de două zile, 9-10 mai a.c., la Suceava şi Călineşti, s-a desfăşurat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului-concurs naţional de poezie „Ion Cozmei”.
Manifestările au debutat vineri, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, cu gala laureaţilor acestei ediţii, la care au participat prieteni ai poetului şi profesorului Ion Cozmei, membri ai juriului, oameni care l-au cunoscut sau poate doar au auzit despre cel trecut la cele veşnice în urmă cu 10 ani.
Evenimentul a fost moderat de poetul Ioan Manole, în calitate de organizator şi mentor al festivalului, premiile acordate fiind următoarele:
Marele premiu a fost câștigat de Lavinia Ienceanu, în valoare de 2.500 de lei, Anna Furtună – mențiune și premiul familiei Cozmei, în valoare de 500 de lei, Matei Argatu – mențiune specială, Andrei Simion – mențiune specială; Emanuela Nicoleta Dănilă, premiul III, (100 de lei), Iulia Nicoleta Hlamagă – premiul II (1.000 de lei), Naomi Bâldea și Amalia Teodora Poenaru – premiul I, premiu în valoare de 1.500 de lei (care s-a împărţit la la doi).
Fiecare premiant a primit o diplomă şi un pachet de cărţi, apoi a recitat în faţa publicului din creaţiile cu care a participat în concurs.
Componenţa juriului a fost următoarea: Adrian Dinu Rachieru (profesor universitar, doctor, eseist, istoric și critic literar – președinte), Viorica Petrovici (profesor, scriitoare – membru), Luminița Reveica Țaran (profesor doctor, cronicar literar – membru), Liviu Clement (jurnalist, director al cotidianului „Crai nou” – membru), Vlad Sibechi (profesor, cronicar literar – membru) şi Ioan Manole (profesor, promotor cultural, scriitor, secretar, de la Centrul Cultural „Bucovina”).
În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru, bucovinean stabilit în Timişoara, şi-a lansat cartea „Puzzle banatic”, apărută la Editura Junimea.
Un moment muzical, la chitară, a fost oferit de prof. Adrian Şoiman de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, iar un grup de elevi de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Suceava, unde prof. Ion Cozmei a activat la catedră multă vreme, a oferit un răgaz poetic din creaţiile celui comemorat. Cei care l-au cunoscut personal pe Ion Cozmei, scriitori, poeţi, oameni de cultură, i-au adus un omagiu, povestind interacţiunea lor cu cel dispărut prematur: despre activitatea lui Ion Cozmei în calitate de fost director al Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, de dinainte de 1989, despre Cenaclul umoristic „Ridendo”, despre Cenaclul literar „Mihail Iordache” şi alte întâmplări. Reamintim că Biblioteca de la LPS, modernizată, poartă numele „Ion Cozmei”.

Advertisements

La Călineşti Enache…

A doua zi, în jur de zece persoane s-au adunat la mormântul lui Ion Cozmei, în cimitirul de la Călineşti Enache, unde îşi doarme somnul de veci. Sub un soare blând de mai, prof. Tania Cozmei a organizat o pomenire pentru soţul ei, fiindu-i alături cei foarte apropiaţi de Ion Cozmei: umoristul Constantin Horbovanu, scriitorii Constantin Hrehor (care a l-a pomenit pe Ion Cozmei, printr-o rugăciune pentru cel răposat întru Domnul), Ioan Manole, Viorica Petrovici, Ovidiu Donisă, Mariana Bilic, George Sauciuc, Monica Buhac, Graţiela Ţurţu.
Un moment aparte în cimitirul de la Călineşti Enache l-a constituit evoluţia câtorva membri ai Grupului folcloric „Dor” de la Moara (care anul acesta va împlini 20 de ani de activitate), coordonaţi de înv. Constantin Irimia, cărora li s-a alăturat şi Constantin Hrehor, la vioară. S-a cântat de dor, de jale, dar şi de veselie, Ion Cozmei fiind ataşat de folclorişti. „Ion, trezeşte-te, am venit să-ţi cânt!” a spus Constantin Irimia.
La fel ca şi în ziua precedentă, prietenii lui Ion Cozmei l-au evocat, depănând amintiri, la mormânt.
Facem sublinierea că Ion Cozmei l-a tradus din ucraineană în română pe poetul Taras Şevcenko (cartea „Cobzarul”, ediţie bilingvă), fiind considerat al doilea cel mai bun traducător al poetului ucrainean, după Victor Tulbure. Pentru această traducere, Ion Cozmei a fost decorat de statul ucrainean.
Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, Muzeul Naţional al Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Suceava şi Primăria Comunei Șerbăuți.

 

 

 

 

 

You may also like...