Fluviul Soaptelor

Aflat duminică, 13 decembrie a.c. la Suceava, într-un turneu naţional de promovare al romanului „Haiganu-Fluviul Şoaptelor” (Editura „HAC!BD”-2015-care editează şi celebra revistă de benzi desenate „Harap Alb continuă”), carte care-i poartă semnătura, Marian Coman (unul dintre scenariştii revistei sus citate şi al revistei „Tinereţe fără bătrâneţe (TFB)”, n.a.)haiganu
le-a dezvăluit cititorilor, prezenţi la Librăria „Cărtureşti” din incinta Complexului Comercial „Iulius Mall”, câteva aspecte din complexitatea cărţii sale, pentru ca lecturarea acesteia să fie pe înţelesul tuturor, întâmplările eroilor fiind la graniţa imaginară dintre fantasy şi horror, valorificând basmul cult „Harap Alb” de Ion Creangă.

Advertisements

„Mi-am dorit să fac din basmul cult „Harap Alb”, un roman. M-a fermecat personajul Ochilă-un zeu căzut al cunoaşterii, care aude toate secretele omeneşti, care empatizează cu zeii. El a fost luat ca model imaginar pentru Haiganu. Aflat la granița dintre fantasy și horror, ”Fluviul șoaptelor” îți dezvăluie fascinanta întâlnire dintre un zeu decăzut și un copil cu puteri miraculoase. Romanul este prima parte dintr-o trilogie ce-l are în centru pe Haiganu, singurul dintre Cei Mari ce colindă prin lume. Acțiunea cărții are loc în același univers în care se desfășoară și aventurile din benzile desenate Harap Alb continuă. « . Prezent din nou în mijlocul sucevenilor, de această dată ca moderator al manifestării de duminică, criticul literar Cătălin Badea-Gheracostea, redactor la „Observator Cultural” şi la „Radio România Cultural” a explicat că „Ochilă este un zeu căzut al cunoaşterii. În greaca veche cunoaşterea însemna un acces prin privire, prin ochi (cunoaşterea, egal a privi, a vedea). Marian Coman este un fictor sau un creator de ficţiune, el se sincronizează cu spaţiul literar mondial. Propria lui fantezie plină de talent îi dictează cursurile acţiunii cărţii.” Criticul a mai atras atenţia că romanul poate fi mai uşor perceput dacă cititorul avizat şi neavizat a citit şi răsfoit măcar o dată basmul cult „Harap Alb”, unde se află „baza de date” sau „codurile literare” de unde a pornit Marian Coman. Autorul ne-a mărturist că a fost ani buni redactor şef al unui cotidian vechi pe piaţa media brăileană, s-a lăsat de jurnalism şi s-a dedicat în exclusivitate scrisului. Ca scriitor profesionist a spus că şi din scris se poate câştiga având multe proiecte similare precum romanul „Haiganu-Fluviul Şoaptelor”. ”Fluviul șoaptelor” metabolizează elemente din mitologia traco-dacă și din folclorul popular pe care le transformă în ceva cu totul nou. Ilustrat de graficianul Andrei Moldovan, romanul ”Haiganu- Fluviul şoaptelor” te va purta pe tărâmuri populate de magi și de ființe grotești, într-o alergare continuă pentru salvarea copilăriei și a lumii întregi. Pentru cititorii noştri care au auzit sau au citit măcar din operele celebrului scriitor englez John Ronald Tolkien, cu „Hobbitul” şi „Stăpânul Inelelor”, obişnuiţi deja cu genul literar „Fantasy-Horror”, romanul „Haiganu-Fluviul Şoaptelor” poate fi uşor digerat şi de către cei mari şi, deopotrivă de cei mici, mai ales că se apropie sărbătorile Crăciunului, un bun prilej de lectură. Basmul cult în literatura română i-a avut ca promotori pe Ion Creangă, Petre Ispirescu care, la rândul lor au valorificat elemente din folclorul popular autohton şi nu numai.

You may also like...