Doi pentru Terra: Charles Lindbergh si Simion Mehedinti
Distanţele aeriene apropie azi oameni, continente şi culturi diverse, iar o traversare a Atlanticului din Europa spre America de Nord durează în medie opt ore. Un vizionar notoriu, Charles Augustus Lindbergh (1902-1974)
a făcut posibil acest lucru când, la 21 mai 1927 a aterizat „solo” la Paris, venit tocmai de la New York cu un avion monoplan botezat „Spirit of Saint Louis”.
Zborul lui este adesea imortalizat pe mărcile poştale din întreaga lume, el însuşi fiind angajat al Poştei Aeriene americane. Erou devenit peste noapte, Lindbergh va ajunge curând în 1932 şi în vizorul poliţiei, atunci când fiul său, în vârstă de numai doi ani a fost răpit şi ucis. Crima suscită şi azi interesul, nefiind pe deplin elucidată…Lindbergh, deşi a susţinut neutralitatea USA în Cel De-Al Doilea Război Mondial, a servit patria pe calea aerului în peste 50 de misiuni de luptă deasupra Europei. Un alt vizionar din vremea sa a studiat Terra în ansamblu, redefinind-o geografic la o altă dimensiune a şcolii româneşti, el fiind nimeni altul decât acad. Simion Mehedinţi (1869-1962), părintele fondator al şcolii româneşti de geografie. A rămas, în amintirea multor generaţii de elevi, studenţi şi formatori ca fiind pedagogul prin definiţie care a stabilit obiectul geografiei, precizând clar locul ei în sistemul ştiinţelor despre planeta Pământ. Lucrarea sa de căpătâi „Terra-introducere în geografie ca ştiinţă” este studiată şi azi în toate mediile academice de profil din România şi de pe întregul mapamond.