Din nou la Udesti cu Bogdan Nicule
De sărbătoarea naţional bisericească a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, miercuri, 30 noiembrie a.c. la Şcoala gimnazială „Acad. Haralambie Mihăescu” din comuna Udeşti, în incinta Centrului Cultural al instituţiei a avut loc lansarea de carte „Acasa sufletului” (Editura „Aqua Forte”- Cluj-Napoca, 2016), volum semnat de Bogdan Nicule, cartea fiind o „falie de timp” cum spunea celor prezenţi, elevii şi cadrele didactice ale şcolii, în frunte cu dir. coordonator Marius Golea şi dir. adj. Oana Anda Popescu, autorul cărţii.
“Revenind la unul dintre proiectele ,,de suflet”, anume acela despre Udești, satul bunicilor, Bogdan Nicule reface, începând cu anul 2010, un itinerar în profunzimea sentimentului ce îl definește, cred, pe fiecare dintre noi, romanticii care am mai rămas și redeschide ușa de acasă, în prag de amintire, să dăruiască imagini netrucate din dorul de Udești. Cheia ce deschide poarta ca de vis a lumii de-acasă este emoția profundă, ce se multiplică în cuvântul ca o apă vie, ca o muzică astrală, efemeră, subtilă, dulce-amară încântare și balsam, în același timp. ,,Acasa sufletului” nu este o carte cred eu, ci este un poem, un cântec despre locul natal, despre patrie. Este un imn închinat familiei, neamului care ne-a născut. Acasă este echivalent, cred eu, cu temeiul spiritual al substanței ce îi dă omului viață, îi motivează și îi susține acțiunile și îi definește conștiința și îi marchează destinul. Acasă este locul unde cred că Omul se întâlnește cu Dumnezeu, unde cred că Pământul se îngemănează cu Cerul. ,,Acasa sufletului” este cartea prin care respiră satul cu ritualurile și tainele sale, cu zestrea sa perenă și bogăția ei simplă de înțelesuri. ,,Acasa sufletului” este la confluența culturii tradiționale și înnoirilor, este la întâlnirea trecutului cu viitorul. Ea este prezentul. “ a spus moderatorul manifestării, înv. Dumitru Iacob în deschiderea lansării de carte.
Despre propria sa carte a vorbit Bogdan Nicule: „Cartea de faţă s-a născut din dorinţa de a mulţumi cumva satului şi oamenilor săi. Se adresează tuturor: celor mari care se vor bucura şi vor deveni melancolici, dar mai ales celor tineri, copiilor. Cartea surprinde oarecum trecerea de la stadiul de creangă la stadiul de trunchi, de rădăcină din care vor creşte alţii. Găsim oameni, întâmplări, locuri care au marcat episoadele copilăriei, imagini, tradiţii pe care le adunăm cu toţii”. A urmat un scurt program artistic al elevilor din clasele primare coordonaţi de înv. Aneta Iacob care, îmbrăcaţi în frumosul port popular au recitat pe dinafară, coregrafic, poeme din: Constantin Ştefuriuc, Mircea Motrici, Magda Isanos şi desigur Bogdan Nicule. La secţiunea de autografe a autorului, copila poetului, Elena Nicule, elevă în cl. VII –a la o şcoală din Cluj, a cântat la vioară din compoziţiile lui Ciprian Porumbescu şi George Enescu.