Din culisele Operatiunii Furtuna Desertului (VIII)

Motto: Si vazand Pilat ca nimic nu foloseste, ci mai mare tulburare se face, luand apa si-a spalat mainile inaintea multimii, zicand: Nevinovat sunt de sangele Dreptului acestuia. Voi veti vedea. Iar tot poporul a raspuns si a zis: Sangele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri! (Mat. 27, 24-25)

Advertisements

Fostul presedinte irakian, Saddam Hussein a revenit astazi in fata Inaltului Tribunal Penal irakian, unde participa la o noua audiere in procesul de genocid impotriva kurzilor, la doua zile dupa condamnarea sa la moarte pentru masacrul de la Dujail, relateaza AFP. Unii irakieni din cadrul comunitatii kurde sunt de parere ca Saddam Hussein nu ar trebui sa fie executat inainte de incheierea procesului Anfal, care a inceput la 21 august, si in care Saddam este acuzat de uciderea a 180.000 de kurzi, inclusiv cu arme chimice. Procedura de apel in cazul condamnarii la moarte va mai prelungi insa cu cateva luni executarea sentintei, aceasta nefiind limitata in timp. Astfel, Saddam Hussein nu va fi executat inainte de ianuarie sau februarie 2007. (stire din 7 noiembrie 2006)

INTENTIONAM CA acest penultim episod dedicat Operatiunii Furtuna Desertului sau care mai poarta si denumirea generica de Primul Razboi din Golf – dupa enciclopedia virtuala libera Wikipedia – sa fie programat la o data ulterioara, dar stirea exploziva de duminica trecuta, surprinsa intamplator pe un canal de stiri in timp ce butonam telecomanda in cautarea postului favorit History Channel, m-a determinat sa revin asupra evenimentelor din zona Golfului Persic. Sentinta tribunalului irakian de condamnare la moarte prin spanzuratoare a fostului sef al executivului de la Baghdad, cel mai popular dar si cel mai controversat leader al lumii arabe, face ca articolul nostru sa se inscrie in coordonatele evenimentului international numarul unu, de la Procesul de la Nurenberg si pana in prezent. Pe de alta parte, anticipand ca aceasta stire va fi in topul publicatiilor nationale si internationale, ale canalelor radio-tv din tara si din lume, am avut inspiratia de moment ca in episodul precedent, sa aloc un spatiu descriptiv primei administratii Bush, urmand fireste sa acord un supliment de imagine si administratiei Saddam Hussein pe varianta conflictului diplomatic ce a precedat The Gulf War, via Washington-Baghdad.

Condamnarea la moarte prin spanzuratoare este desigur aberanta pentru un fost sef de stat si asta in conditiile in care criminali in serie sunt pusi in libertate pe motive neintemeiate juridic. Este regretabil ca un fost sef de stat din zona istorica a Orientului Mijlociu a obtinut o astfel de sentinta discutabila, in conditiile in care Maresalul Ion Antonescu, intr-o situatie similara, a primit pedeapsa capitala prin impuscare, mult mai demna decat sentinta amintita mai sus. Unul dintre marii nostri istorici, dl. Florin Constantiniu, in lucrarea sa de referinta O istorie sincera a poporului roman, spunea ca procesul lui Nicolae Ceausescu a fost ultimul proces stalinist al Europei de Rasarit. Ei bine, iata ca procesul lui Saddam Hussein devanseaza opinia istoricului roman. De unde concluzia ca democratia americana este mai inselatoare decat totalitarismul comunist, de care facem atata caz. Ma asteptam ca decizia curtii de justitie din Irak sa comute pedeapsa capitala la inchisoare pe viata, tinand cont de faptul ca traim in anul 2006 d. Hr. si nu in sec. X-lea d.Hr., adica in Evul Mediu. Insa constat cu uimire ca omenirea in care traim nu a depasit stadiul Inchizitiei hispanice si acest lucru il pun pe seama faptului ca noi oamenii suntem din pacate atei in stadiul de animalitate primara. Cu alte cuvinte, Dumnezeu lipseste din noi…

Actorii Razboiului din Golf-George W. Bush vs. Saddam Hussein (II)

Marile imperii internationale ale Mesopotamiei pre-islamice-Babylon, Persia-vor fi inglobate sferelor de influenta ale Marilor Puteri europene, in secolul al XIX-lea. Europa si Lumea Noua vor exploata masiv resursele Mesopotamiei, creandu-si capete de pod avansate pe coordonatele Londra-Berlin-Paris-Golful Persic. Noile state din regiune-Iran, Irak si Kuweit s-au nascut din dorinta acestor puteri de a-si subjuga regiunea, oamenii si resursele. Despre tarile amintite mai inainte se stiu prea putine lucruri in scolile romanesti, unde dupa Dec. ’89, se face un invatamant cantitativ si nu unul calitativ, asa cum si-ar fi dorit Napoleon Bonaparte in ale sale Legi din 1804. Nu este vina elevilor sau a profesorilor, din moment ce Ministerul Invatamantului a avut la conducerea sa oameni parveniti, promovati in functii de raspundere peste noapte. Pe cat ne este cu putinta vom incerca sa acoperim vidul informational existent. Iata de ce, fostul presedinte irakian se subinscrie in realitatile geopolitice ale sfarsitului de secol XX destul de alunecoase pentru statele din regiune, foste mari imperii ale Orientului pre-islamic, state mici in umbra celor mari in Epoca Contemporana.

Sunt importante, credem noi, cateva date biografice, culese din diverse surse autorizate, mai putin cele on-line care au o anumita doza de subiectivism, pentru a intelege in linii mari personalitatea fostului “dictator de la Bagdad”, dupa cum sustin analistii occidentali. Saddam Hussein s-a nascut pe data de 28 Aprile 1937, in oraselul Tagrit, pe malurile Tigrului, la aproximativ 150 km. nord-vest de Baghdad, intr-o familie cu mai multi copii. In acelasi oras, cu opt secole in urma s-a nascut si temutul sultan Saladin, cel care va recupra Ierusalimul de la infumuratii cavaleri cruciati in anul 1187. Pozitia oficiala anti-Saddam a facut ca pe seama prenumelui sau, care inseamna intr-o traducere libera, ca verb, cel care-l infrunta pe agresor, sa se faca o seama de corelatii maladive, tipice Occidentului, acolo unde majoritatea intelectualilor care prolifereaza asemenea idei absurde au avut experiente stranii: viziuni in urma unor accidente, traume si alte pacatosenii. Insa daca pe seama unui prenume se judeca un sef de executiv, om ca toti oamenii, inseamna ca suntem subiectivi. Cati dintre romanii nostri nu poarta nume celebre de invingatori, precum Traian, Mihai, Mircea ori Decebal? Ba mai nou, parintii de cand se uita la telenovele, interzise ca imorale in tarile UE, isi boteaza copii dupa acele personaje dubioase din aceste creatii cinematografice de larg consum, precum alte produse, cu nimic deosebite de detergenti sau paste de dinti. Departe de mine gandul de a lua apararea lui Saddam, nefiind avocatul sau…

La acea data Irakul este un stat sarac si principala sursa de venit o constituie pastoratia de transhumanta pe malurile Tigrului, o zona umeda, propice cresterii ovinelor. De copil, spre a-si intretine familia, este trimis cu oile la pascut, caci avea mai multi frati, iar tatal sau murise prematur. Se pare ca pe acesta, Saddam nu l-a cunoscut. Locul tatalui i-a fost luat de catre unchiul sau, care l-a purtat in clasele primare la Tagrit, apoi l-a luat cu sine la Baghdad, in capitala tarii. Este o epoca grea pentru tineretul irakian, careia Saddam Hussein ii va cadea victima in scurta vreme. Miscarea baasista a partidului omonim, care activa in clandestinitate, asemanatoare cu a Partidului Comunist Roman din anii ’20 ai secolului trecut, l-a racolat pe tanarul liceean. Avea doar 19 ani. Participa apoi la miscarea antimonarhista din iulie 1958. Este acuzat ca si-ar fi ucis o ruda, membra a partidului comunist si este arestat, scapand dupa sase luni. Trebuie sa specificam ca Partidul Baas nu este aceeasi organizatie cu partidul comunist, in general. Se face o confuzie din dorinta expresa de a-l compara pe Saddam Hussein cu Nicolae Ceausescu, I.V. Stalin si/sau Fidel Castro. Cert este faptul ca Partidul Baas i-a incredintat misiunea de a participa la un atentat care avea ca scop final asasinarea generalului Kassem, seful statului, cel care abolise monarhia hasemita. La 7 octombrie 1959, pe luxosul bulevard Rashid, un alt nume cu rezonanta istorica, artera principala a Baghdadului, tinerii baasisti deschid focul asupra masinii prezidentiale. Este momentul in care Saddam isi inscrie numele in istorie. Cum este foarte greu sa ucizi un general din prima si mai ales unul profesionist precum Kassem, acesta raspunde cu revolverul atacatorilor. Saddam este ranit usor in picior si ajutat de un coleg, scapa in imbulzeala produsa, iar la adapostul noptii, acelasi coleg ii va facilita fuga cu un asin prin desert spre Syria vecina, unde incepe perioada de exil politic, sustinut in continuare de Partidul Baas.

Din datele pe care vi le-am prezentat sumar, ca o trecere in revista, vedem ca ascensiunea lui Saddam Hussein se produce pe fondul unor regimuri autoritare, para-militare, de tranzitie de la monarhia hasemita de origine iordaniana la autoritatea centrala a Partidului Baas. Acest organism politic de stanga il trimite pe tanarul Hussein la studii in Egipt, la Cairo. Este un alt indiciu al faptului ca formatiunea baasista nu avea o orientare pro-moscovita. Se reintoarce in patria sa in anul 1963, unde, surpriza, regimul instaurat de colonelul Aref intra in conflict cu Partidul Baas, desi la asasinarea generalului Kassem (1958-1963), partidul si noul sef al statului au colaborat perfect. Din nou Saddam este aruncat in temnita si inca o data reuseste sa scape, dupa care, timp de cinci ani reorganizeaza aripa civila a Partidului Baas, in timp ce premierul Abu Bakr se ocupa de ramura militara. Lucruri asemanatoare s-au intamplat si la noi in diferite perioade de instabilitate politica: 1917-1919, 1921, August 1944, 1945-1956, Decembrie 1989.

La 17 Iulie 1968, o alta criza politica interna, a determinat ca unitatile para-militare baasiste sa puna mana pe putere. Abu Bakr, devine seful statului, in timp ce Saddam Hussein este numit vice-presedinte si secretar general adjunct al partidului pe care-l reprezenta la momentul in cauza. Generalul Abu Bakr se retrage in scurta vreme de la conducerea statului, la 16 iulie 1979, de la aceasta data Saddam Hussein cumuland si functia de sef al statului, ca si pe cea de premier. Venirea la putere a lui Saddam Hussein a insemnat o incercare de aducere a acestei tari in topul celor similare din regiune, incetarea convulsiunilor sociale interne si redimensionarea economica a tarii. In general, atunci cand te afli la carma unui stat, ai si multi adversari. Presedintele irakian nu a facut abstractie de la aceasta regula. Au fost mai multe actiuni complotiste care l-au vizat in mod direct. Apoi, la granita din nord, in munti, kurzii destabilizau situatia interna a tarii. Ei astazi pozeaza ca victime, desi, situatia este cu totul inversa. Kurzii au starnit probleme nu numai poporului irakian ci si altor state din regiune: Turcia, Iran, statele caucaziene. Au incercat se pare si in Romania, in urma cu cativa ani, sa creeze probleme, dar autoritatile au luat masuri. Masacrul de la Dujail de care este facut raspunzator Saddam Hussein nu a existat si pot spune ca istoric ca procedura penala initiata de tribunalul fantoma irakian este total gresita. Invers, anume kurzii au masacrat populatia civila irakiana. Singura greseala a presedintelui irakian a fost invazia Kuweitului, care se dorea a fi doar o reglementare transfrontaliera si nu o cucerire a unui stat de catre altul, cum fals s-a inteles, din data de 2 August 1990, care a dus la declansarea crizei din Golf si a Operatiunii Furtuna Desertului, despre care vom vorbi pe larg in urmatorul episod.

(Va urma)

You may also like...