Despre „Ostrovul Învierii”, în viziunea Aurei Christi

La Biserica monument „Naşterea Maicii Domnului” Suceava, sub egida mai amplului eveniment „România citeşte”, marţi a fost lansat volumul de versuri „Ostrovul Învierii” al autoarei cu origini basarabene, Aura Christi. Am aflat că semnatara volumului este redactorul-şef al ziarului „Contemporanul”, fondat în anul de graţie 1881, adică când România devenea regat.

Advertisements

Moderatorul manifestării, preotul paroh Viorel-Ioan Vârlan, a prezentat celor prezenţi istoricul bisericii pe care o păstoreşte, un edificiu special dedicat pomenirii miilor de mărturisitori care au pătimit sau chiar şi-au dat viaţa în temniţele roşii ale regimului stalinist.

Cartea a fost prezentată de prof. Irina Ciobotaru de la CN „Ştefan cel Mare” Suceava şi de dr. Ioan Ieţcu, preşedintele Fundaţiei „In Memoriam”. Cei prezenţi, printre care s-au numărat scriitorii Doina Cernica şi Constantin Severin, alături de maica stareţă a Mănăstirii Voroneţ Gabriela Platon şi graficianul Mihai Pânzaru-PIM, au asistat şi la un moment de colinde pascale interpretate de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, ca şi la un altul, tot muzical, la pian, oferit de Johannes-Raimund Onesciuc, profesor al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”.

În incinta sălii muzeu „Dr. Dragoş Corlăţeanu” unde s-a desfăşurat evenimentul se află şi o expoziţie tematică despre ororile comunismului din România anilor ’50, semnată de pictorul Radu Bercea, el însuşi un mărturisitor al temniţei roşii.

You may also like...