Despre Ciprian Porumbescu la Biblioteca Bucovinei
La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, în Sala de Artă „Elena Greculesi”, s-a desfăşurat recent conferinţa „Ciprian Porumbescu în viaţa şi spiritualitatea tuturor românilor”, susţinută de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu.
Evenimentul s-a subînscris unei suite de manifestări tematice, 2023 fiind Anul Ciprian Porumbescu. În preambulul evenimentului moderat de managerul dr. Gabriel Cărăbuş, care a adunat multă lume de vază a Cetăţii, Luca Gabriel Morar, elev în clasa a XI-a, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” a interpretat, la vioară, „Balada” lui Ciprian Porumbescu, primind aplauzele binemeritate ale publicului şi o diplomă de participare din partea instituţiei gazdă, înmânată personal de Gabriel Cărăbuş. O a doua diplomă a mers spre profesorul îndrumător al elevului, Cristina Cleopatra Ungureanu.
Într-o tiradă cu adevărat academică, Niculai Barbă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, el însuşi cadru universitar, a vorbit despre semnificaţia Anului Ciprian Porumbescu – propus la nivel naţional de fostul ministru al Culturii, deputatul Bogdan Gheorghiu –, suita de evenimente comemorative în desfăşurare încă de la debutul anului, inclusiv un traseu turistic Stupca – Liveni (locul de naştere a lui George Enescu), Festivalul „Ciprian Porumbescu”. Cei prezenţi au aflat de la Niculai Barbă că se intenţionează a se publica şi Jurnalul lui Ciprian Porumbescu de la Cernăuţi. Vicepreşedintele CJ a expus, pe scurt, viaţa şi opera lui Ciprian Porumbescu, făcând aluzie şi la filmul „Ciprian Porumbescu”, unde rolul marelui compozitor a fost interpretat de actorul Vlad Rădescu care va fi prezent la una dintre manifestările comemorative. De asemenea a vorbit despre Ciprian Porumbescu şi Bucovina.
Elena Pintilei a dat cuvântul prof. univ. dr. Mihai Iacobescu care a vorbit, mai în amănunt, despre Ciprian Porumbescu, cu date concrete şi pertinente prin prisma istoricului, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu ocupându-se preponderent de istoria Bucovinei, pe care a şi predat-o mulţi ani la catedra de Istorie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.