De Ziua Eroilor la Udesti

Devenită de ani buni o tradiţie a comunităţii locale udeştene, sărbătoarea „Înălţarea Domnului” a reunit şi în acest an câteva sute de credincioşi, urmaşi ai celor care şi-au dat viaţa pentru Neam şi Ţară pe fronturile de luptă din cele două conflagraţii mondiale, care au participat de „Ziua Eroilor” la Sfânta Liturghie oficiată în aer liber în curtea capelei monument cu hramul „Inaltarea Domnului” ridicată la 1933, pentru ca acolo, o dată pe an, să fie comemoraţi eroii Patriei.
acapela
În cuvântul său de învăţătură, părintele Mihai Fădur a readus aminte celor prezenţi sacrificiile a două generaţii de eroi, din Marele Război (1914-1918) şi din cel de-Al Doilea Război Mondial, „fii ai satului nostru care departe, acolo, pe front, au fost străpunşi de gloanţe, murind fără o lumânare la căpătâi, departe de măicuţa care plângea, aici, de dorul fiului plecat la oaste fără să se mai întoarcă.”

Advertisements

Despre Sfinţii Împăraţi cei întru totul cu Apostolii, Sfântul Împărat Constantin şi mama sa Elena, părintele Fădur a explicat că deşi nu au făcut minuni precum Apostolii ori Sfinţii pe care îi cunoaştem, familia imperială a dat libertatea de exprimare Bisericii (Edictul de la Mediolanum, 312 d.Hr. prin care Religia Creştină devenea din illicita, licitta, adică la egalitate cu celelalte culte ale Imperiului, n.a.), motiv pentru care se bucură de o atenţie deosebită în viaţa Bisericii. Părintele a înfierat apoi neo-păgânismul din ziua de azi care atacă credincioşii ortodocşi: „Iată vin alţii de peste mări şi ţări, ca să ne înveţe pe noi credinţa, de parcă nu am fi creştini!” Viceprimarul comunei, Cristea Ostrovan, însoţit de secretarul primăriei şi de directorul coordonator al Şcolii Gimnaziale „Acad. Haralambie Mihăescu”, prof. Marius Golea, însoţit de elevi şi cadre didactice din localitate, au depus o frumoasă coroană de flori la troiţa din faţa capelei. Elevii de cl. V-VIII, coordonaţi de pr.prof. Adrian Bărghier şi de prof. Victoriţa Cojocaru, consilier educativ în cadrul şcolii, au prezentat un scurt moment artistic cu piesele „Deşteaptă-te române!”, „Pe a lor morminte”, „Treceţi batalioane române Carpaţii”.

You may also like...