Cu cartile pe fata
În contextul mult mai larg al unor suite de manifestări culturale reunite sub egida „Sărbătorile Memoriei”, joi, 19 mai a.c., la Biblioteca Judeţeană „I.G. Sbiera”,
în prezenţa amfitrionului manifestării, Gabriel Cărăbuş, directorul instituţiei, a avut loc lansarea volumului umoristic „Cu cărţile pe faţă” (Edit. „Muşatinii”, 2016) a lui Constantin Horbovanu.
Moderatorul manifestării, nimeni altul decât scriitorul Ion Drăguşanul, cel care a şi prefaţat cartea, le-a vorbit celor prezenţi în preambulul lansării de joi despre o dramă care a lovit neamul românesc şi a atins apogeul în România stalinistă a anilor 50: „(…)Din mai 1952, până în septembrie 1952, în curtea interioară a închisorii din Suceava (azi Palatul de Justiţie, n.n.) a fost incinerată memoria acestui neam, şi aşa puţină şi, în fond, eroică, fiind tezaurizată doar de vizionari. La fel se întâmplase în toată ţara, iar Ion I. Nistor, care refuzase să ardă cărţile din biblioteca Academiei Române, a fost arestat şi întemniţat la Sighetul Marmaţiei. La Arbore, Toader Hrib a fost silit să sape o groapă, în grădină, să-şi arunce acolo toate cărţile, apoi securiştii au turnat peste ele petrol lampant şi le-au dat foc.”Din dorinţa de a recupera memoria scrisă de ieri şi de azi, Ion Drăguşanul a mai spus: „Am înfiinţat manifestarea Comemorarea “Arderea Cărţilor Bucovinei”, cu gândul de a recupera memorie şi de a sprijini apariţia literaturii vremii noastre. An de an, am căutat, am cules şi, apoi, am aşezat în rafturile bibliotecilor cărţi de Ion Grămadă, până atunci ignoratul Erou şi mare prozator al Bucovinei, Ciprian Porumbescu, ca poet (la anul se împlinesc 150 de ani de la debutul lui ca poet în “Familia”), Dimitrie Dan, T. Robeanu, Vasile Gherasim, Constantin Sasu, George Damian, George Gavrileanu, Constantin Ştefuriuc şi aşa mai departe. Întâmplarea a făcut să încep comemorarea cu cartea lui Constantin Horbovanu, “Cu cărţile pe faţă” şi să se transforme, în prima zi, Comemorarea “Arderea Cărţilor Bucovinei” într-un admirabil eveniment Constantin Horbovanu, pe care îl narează, fotografic, şi poetul artist fotograf Victor T. Rusu.”
Surpriza muzicală a evenimentului de joi a fost oferită de folkistul Cornel Angelescu care a ţinut un recital la chitară cu piese precum: „Dor de cântec”, „Cântăreţi bolnavi”, „Cai fără de moarte”, „Menestrel hoinar” şi altele. Pe câţiva prieteni apropiaţi ai autorului omagiat joi prin cartea sa şi care au avut numai cuvinte de apreciere, mulţi făcând parte din Clubul de Iniţiativă Literară (CIL), la care Constantin Horbovanu este unul dintre membrii fondatori, Ion Drăguşanul i-a invitat să ia cuvântul la pupitru: George Sauciuc, secretarul CIL, criticul de artă Delia Leizeriuc şi, desigur prof. Mircea Nanu Munteanu. Dintre alţi invitaţi de marcă au vorbit: Gabriela Teişanu, consultantul cultural al Centrului pentru Promovarea şi Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, artistul plastic Tiberiu Cosovanu, umoristul Şt.O.Stroe, jurnalistul Mircea Sfichi şi scriitorul Emil Simion. Deoarece din pricini obiective nu au putut fi prezenţi la eveniment, alţi prieteni ai autorului, umorişti la rându-le dincolo de profesiile cotidiene i-au transmis autorului un mesaj de susţinere: arh. Doru Ghiocel Olaş, prof. Romeo Istrati şi graficianul umorist Mihai Pînzaru (PIM). De la Constantin Horbovanu, care are şi o rubrică la Radio AS, „Pastila de cap” şi care a împărţit gratuit cartea celor prezenţi, cu autografe, cei prezenţi au aflat, din spusele sale ce înseamnă cu adevărat umorul de calitate, nu cel care se practică azi când unii dintre noi au tendinţa de a face o glumă proastă pe seama unuia sau altuia. Constantin Horbovanu a avut colaborări de profil cu fosta revistă „Urzica”, fiind şi unul dintre membrii Cenaclului Umoristic „Ridendo” din cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava.