Crestinism vs. Islam (II)

„Limpede nu poți să vezi decât cu inima. Ochii nu pot pătrunde în miezul lucrurilor.”Antoine de Saint Exupery

Advertisements

„Putem să-i iertăm pe copiii care se tem de întuneric, dar adevărata tragedie este a adulților care se tem de lumină.”-Platon

„Nu disprețui lucrurile mici. O lumânare poate face oricând ceea ce nu poate face soarele niciodată: să lumineze în întuneric.”Octavian Paler

Crestinism-o scurta introducere (II)

Pentru a intelege evenimentele petrecute in urma cu 2.000 de ani trebuie sa ne deplasam asa cum va spuneam in episodul precedent intr-o excursie imaginara prin Tara Sfanta, avand ca punct de plecare Ierusalimul sau Orasul Pacii, locul de convergenta si de pornire, daca vreti al celor trei mari religii avramice, Mozaismul, Crestinismul si Islamismul. De aceea voi apela, in debutul prelegerii, la o alta disciplina plasmuita inca din Antichitatea greco-romana, palestinaGeografia fara de care nu putem avea o imagine de ansamblu, spatiala asupra unui teritoriu esential in evolutia conceptelor religioase iudaice, precrestine si crestine. Teritoriul pe care-l vom sonda in disertatia noastra de azi va este cu siguranta cunoscut si se numeste simplu: Palestina, Filistia sau Tara Filistenilor. Dar ce inseamna geografic acest tinut? Parintele Istoriei, Herodot i-a dat aceasta denumire incetatenita pana azi in secolul al V-lea i.Hr. Acesti filisteni, confirma istoria, erau o populatie stabilita aproximativ pe la anul 1200 i. Hr. pe coasta Marii Mediterane, initial intre orasele Jaffa si Gaza.

Palestina in vremea lui Iisus Hristos-scurta privire istorico-geografica

Pe timpurile vetero-testamentare, adica ale Vechiului Testament, acest teritoriu se mai numea si Canaan sau Tinutul cananeenilor denumire ce deriva de la triburile arabo-cananeene care au migrat dinspre Peninsula Arabica si s-au salasluit pe teritoriul palestinian in jurul anului 2800 i. Hr. dezvoltand aici o civilizatie infloritoare cu orase stat care rivalizau cu cele din Mesopotamia sau Tinutul dintre cele doua fluvii, Tigru si Eufrat. Conform traditiei, acesti cananeeni descindeau din Ham, unul dintre fii Patriarhului Noe.
. Tot in timpurile vechi testamentare cand, in urma Exodului, evreii imigrati din Egipt se instapanesc in Palestina, teritoriul capata si alte denumiri, politice de asta data, mai intai Regatul Israel, sub domnia regilor Saul, David si Solomon, apoi sub urmasii lui Solomon, Israelul se divide politic in doua formatiuni statale de sine statatoare: Regatul lui Israel la Nord, cu capitala la Samaria si Regatul lui Iuda, mai tarziu Iudeea, la sud, cu centrul administrativ la Ierusalim. Deoarece in decursul veacurilor, frontierele Palestinei au suferit fluctuatii majore in functie de Marile Puteri ale Orientului care s-au confruntat in Antichitate pentru aceste teritorii: Egiptul, Assiria, Babilonul, Persia, Imperiul Macedonean si Imperiul Roman, estimativ vorbind, in vremea Nasterii lui Hristos, sub dominatie romana de acum vorbind, teritoriile palestiniene aveau cam 20.000 km. patrati, insemnand Regatul lui Irod cel Mare care se intindea de la Nord la Sud, adica de la Muntele Ermon (2800 m.) si pana la Marea Moarta (393 m. sub nivelul zero al Oceanului Planetar). Asadar un teritoriu limitat la Vest de Marea Mediterana si la Est si Sud de vaste deserturi, un relief accidentat cu oaze de verdeata si care a dezvoltat mai multe civilizatii preponderent agricole, amestecandu-se si suprapunandu-se intr-un conglomerat etnico-religios cu nimic deosebit de realitatile contemporane noua. Palestina a fost asadar o placa turnanta intre Egipt si Mesopotamia. Din aceasta cauza si destinul Palestinei a fost marcat si pecetluit peste veacuri, alternand perioade de pace si prosperitate, cu cele de razboaie intestine. In episodul viitor vom vedea si modul in care clima a modelat teritoriul si oamenii care l-au stapanit.

You may also like...