Convieţuiri interetnice

Marţi 4 februarie a.c. la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava s-a desfăşurat cea de-a doua şedinţă de lucru, pe acest an, a Cenaclului Literar „Mihail Iordache”, sub egida Societăţii Scriitorilor Bucovineni, manifestare iniţiată şi moderată de poetul Ion Cozmei, vicepreşedintele SSB. Tema şedinţei de cenaclu a cuprins prezentarea a două etnii conlocuitoare în spaţiul românesc, armeană şi ucraineană, ambele cu reprezentanţi în Parlamentul României, prin prisma a două publicaţii lunare, revista „Ararat” a Uniunii Armenilor din România şi „Curierul Ucrainean”.

Advertisements

Timp de două ore, publicistul şi profesorul de istorie-geografie Adrian Popovici şi-a reluat rolul de „dascăl” la catedră, prezentând invitaţilor un „compendiu” de istorie a Armeniei, de la origini şi până în prezent. „Văd că profesorul Adrian Popovici stăpâneşte foarte bine istoria noastră, având deja şi o carte publicată despre noi. Mă bucură să avem şi la Suceava un armenolog ca domnia sa”, a spus părintele paroh Torkom Azad Mandalian, prezent la manifestare. El a amintit celor prezenţi, printre altele, faptul că la Suceava sunt singurele mănăstiri armeneşti din Europa, adică Zamca şi Hagigadar. În ceea ce priveşte revista „Ararat”, fondată de filologul Vartan Meştugean la 1924, i s-a apreciat conţinutul divers – istorie, literatură, cultură emanate de comunitatea armeană.

„Curierul Ucrainean” a fost prezentat de profesorul Vichentie Nicolaiciuc, fost deputat în Parlamentul României din partea etniei ucrainene. Şi, deoarece manifestarea s-a canalizat pe minorităţi, la propunerea poetului Constantin Hluşneac, cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria celui care a fost deputatul Mircea Grosaru, reprezentantul, în acelaşi Parlament, al minorităţii italiene din România. În acelaşi cadru, jurnalistul Mugur Geu a oferit cu autograf celor prezenţi recenta sa broşură „Cetatea de Scaun a Sucevei” tipărită în memoria celui care a fost arheologul Florin Hău.

Profesorul Ioan Chideşciuc şi-a prezentat, în premieră, manualul de limbă ucraineană pentru clasa a XI-a.

Poetul Ion Cozmei şi-a exprimat dorinţa ca pe viitor şi alte etnii conlocuitoare să-şi prezinte realizările istorice şi literare, ţintind înspre etnia polonă care şi ea are o revistă, „Polonus”, care merită a fi prezentată. Manifestarea s-a încheiat cu un recital de poezie din poetul ucrainean Taras Şevcenko, susţinut de Ion Cozmei.

You may also like...