Clopote pe „Turnul Unirii”

Sfinţirea clopotelor mari de pe edificiul arhitectonic „Turnul Unirii”

Advertisements

 Ieri, 12 noiembrie 2019, la o zi după ce Europa a comemorat 101 ani de la semnarea Armistiţiului de la Compiègne prin care se termina de facto Marele Război pe frontul de Vest, la Biserica monument „Naşterea Maicii Domnului” a avut loc sfinţirea a trei clopote mari, aduse de la Satu Mare, care au fost amplasate în „Turnul Unirii”, de unde, în fiecare zi, alături de alte 14 clopote Carillon (grup de clopote, inițial 4, de unde și numele, acordate diatonic sau cromatic, plasate în turnul catedralelor și acționate fie cu ajutorul unei claviaturi, fie printr-un mecanism de ceasornic – n.red.) care urmează a fi aduse, vor aduce aminte, zi de zi, la ceasurile 12, sucevenilor de momentele înfăptuirii statului unitar român: Mica Unire (1859), Marea Unire (1918) şi de jertfele înaintaşilor. La eveniment au fost prezenţi, alături de câţiva credincioşi ai parohiei, primarul municipiului Suceava Ion Lungu, secretarul Primăriei Suceava Ioan Ciutac şi Vasile Mocanu, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru, apropiaţi ai bisericii.

„La 100 de ani de la Marea Unire am început ridicarea «Turnului Unirii» care face parte din complexul «In memoriam» alături de biserica noastră (…). Ieri am adus cele trei clopote mari, fiecare având o simbolistică aparte. Primul are 100 de kg şi are gravată stema Marii Uniri şi inscripţia: «Noi, fiii națiunii române de pretutindeni, suntem de aceeași obârșie, de aceeași fire, cu o singură și unitară limbă… », pe al doilea sunt gravate cuvintele Horei Unirii de Vasile Alecsandri: «Hai să dăm mână, cei cu inima română», al treilea clopot fiind realizat, prin contribuţia credincioşilor” a spus în cuvântul de învăţătură celor prezenţi părintele paroh dr. Viorel-Ioan Vârlan. Turnul clopotniţă şi construcţiile aferente, pangar, lumânărar şi altarul de vară vor fi sfinţite pe 31 mai 2020, în preajma comemorării a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon (4 iunie 1920), act care a consfinţit recunoaşterea României Mari pe scena internaţională. Tot sfinţia sa a spus că sistemul de clopote vor vesti „cântat”, în fiecare zi, „Hora Unirii” şi alte cântece patriotice ale neamului românesc. Complexul arhitectonic vrea să amintească generaţiilor prezente şi viitoare despre jertfele moşilor şi strămoşilor noştri de pe câmpurile de luptă, din lagăre şi închisori.

Părintele Vârlan a adus mulţumiri oficialităţilor locale care au sprijinit şi sprijină în continuare parohia „Naşterea Maicii Domnului”, ca şi altor oameni de bună credinţă care s-au implicat în viaţa parohiei. Cele trei clopote sfinţite ieri vor răsuna pe 1 decembrie a.c. de Ziua Naţională a României. Complexul arhitectonic „In memoriam”   – Biserica monument „Naşterea Maicii Domnului”, sala muzeu „dr. Dragoş Corlăţeanu” şi „Turnul Unirii” – a fost proiectat de arh. Doru Olaş.

 

 

 

You may also like...