Cer senin… cu CIAS

Citesc despre carnagiile de pe şoselele Patriei şi de la noi şi mă cutremur de un fior pe şira spinării… sau despre crime, violuri, furturi şi altele asemenea. De aceea m-am gândit la o poveste frumoasă… un fel de „altă notă a poliţiei”.
De la începutul veacului trecut, adică de când fraţii Wright au reuşit prima oară un zbor motorizat cu un aparat mai greu decât aerul – neexistând dovezi clare, consemnate în presa vremii în acest sens –, spre deosebire de zborul românului Aurel Vlaicu devenit viral în presă atunci, în aceeaşi perioadă, avioanele au ajuns astăzi cel mai sigur mijloc de transport din lume care uneşte ţări şi continente în decurs de câteva ore. Unul dintre anchetatorii teribilului accident al cursei Singapore 006 (oct.2000) declara atunci că: „Probabilitatea unui accident rutier mortal în drum spre aeroport este mai ridicată decât a unuia similar cu avionul” şi totuşi… se întâmplă excepţii nedorite, fireşte.
Una dintre acestea a marcat recent luna diasporei sucevene: „Suceava Air Show 2018”, un eveniment aşteptat, dar care a fost anulat din pricina coliziunii dintre două avioane de mici dimensiuni, la Frătăuţi. Urmărind de vreo 15-20 de ani exclusiv documentare de profil, accesând site-uri şi citind articole ori cărţi din domeniu, arhive de anchete şi alte asemenea, m-am gândit imediat după tragedia de la Frătăuţi, pe răspundere proprie că e bine să merg la sursă şi să preiau date preliminarii de la CIAS, acronimul pentru Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile.

Advertisements

Apoi, am promis unor cititori fideli, că voi armoniza subiectul. Deci, să facem cunoştinţă! Ce este CIAS-ul? Centrul, instituţie guvernamentală, a fost înființat în anul 2010, ca instituție publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, prin reorganizarea Serviciului Investigații Transport Aerian, conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2009 privind înființarea, organizarea și funcționarea Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, publicată în Monitorul Oficial nr. 601 din 31 august 2009 și aprobată cu modificări prin Legea nr. 55/2010. În cazul producerii unui eveniment de aviație civilă, directorul general al CIAS numește un investigator șef, responsabil pentru coordonarea investigației. Misiunea lui este aceea de a conduce activitățile de investigație începând de la notificarea evenimentului și până la elaborarea raportului final. În funcție de circumstanțele evenimentului, investigatorul șef poate apela și la alți investigatori sau experți, cu scopul de a organiza grupuri de lucru. În cadrul acestora activează specialişti în avionică, experţi în siguranţa zborului, metalurgişti, meteorologi. Prin urmare, spre deosebire de o anchetă poliţienească rutieră, ancheta CIAS-ului este una profund ştiinţifică interdisciplinară, pluridisciplinară şi raţională. Între CIAS şi agenţiile similare din lume, precum NTSB-ul la americani există multiple conexiuni în ceea ce priveşte anchetele, unele efectuându-se în comun.
O investigație complexă poate dura și doi ani, în medie, rareori mai puțin, iar uneori chiar mai mult. Atât timp cât procesul de investigație nu este finalizat, CIAS nu va face speculații cu privire la orice scenarii posibile ale evenimentului, care nu conferă o înțelegere a cauzelor acestuia și, astfel, nu contribuie la îmbunătățirea siguranței, ci – dimpotrivă – pot perturba în continuare familiile victimelor și opinia publică. În activitatea sa, Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile este independent în raport cu orice structură juridică, autoritate de reglementare sau de siguranță aeronautică, operator aerian, agent aeronautic civil, precum și în raport cu orice parte ale cărei interese ar putea intra în conflict cu sarcinile încredințate. CIAS desfășoară investigații privind siguranța aviației civile, independent de orice altă anchetă sau investigații, și nu are atribuții în stabilirea responsabilităților ori a răspunderii juridice. Dacă povestea v-a plăcut, ea este una ancorată în realitate, cu mult mai reală decât una poliţienească, deşi pare aeriană. Cer senin! (ADRIAN POPOVICI)

You may also like...