Cateheză şi istorie orală la Biserica-monument „Naşterea Maicii Domnului” Suceava
În cadrul Şcolii de vară RISEGO organizată de Facultatea de Istorie-Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, miercuri, 3 august a.c., un grup de elevi de liceu, însoţit de conf. univ. dr. Radu Florian Bruja şi lect. univ. dr. Sorin Ignătescu, a poposit şi la Biserica-monument „Naşterea Maicii Domnului” Suceava, unde elevii au avut prilejul de a asculta o cateheză despre Maica Domnului, făcută de părintele paroh dr. Viorel-Ioan Vârlan, în contextul Postului Adormirii Maicii Domnului (1 – 15 august), şi o veritabilă „lecţie a memoriei” despre suferinţele sufleteşti şi torturile inimaginabile la care au fost supuşi, în anii ’50 ai veacului trecut, oponenţii regimului de teroare stalinistă instituit în România, ţinând cont că, la Suceava, în actuala clădire a Palatului de Justiţie, a funcţionat una dintre cele mai terifiante închisori din perioada roşie. De asemenea, părintele Vârlan le-a vorbit şi despre filmul „Suceava şi paradisul comunist” (documentar realizat de biserică şi de unul dintre supravieţuitorii temniţei roşii, Eugen Dimitriu).
Am mai aflat că licenii, proveniţi din zone defavorizate, din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ, au mai vizitat, în aceeaşi zi, Biserica Evanghelică Luterană şi Sinagoga Gah din Suceava.
Școala de vară se desfăşoară în campusul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava în patru serii (fiecare serie are o durată de două săptămâni) până la 14 august a.c.
„În cadrul școlii de vară se vor regăsi trei tipuri principale de activități: activități de consiliere și orientare în carieră, activități de promovare a înțelegerii rolului și conținutului specializărilor Relații Internaționale și Studii Europene, Istorie și Geografie și activități de conectare cu viața în campusul USV și municipiul Suceava. Alegerea acestor activități se bazează pe cunoașterea academică și experiențele specialiștilor din cadrul Centrului de consiliere și orientare în carieră, pe experiențele cadrelor didactice ale Facultății de Istorie și Geografie în diferite proiecte internaționale și mobilități Erasmus/Erasmus+” am mai aflat de la organizatorii ediţiei din acest an.