Bucati din mine la Planetariul USV
Sâmbătă, 10 iunie a.c., sub egida Clubului de Iniţiativă Literară la Planetariul Universităţii „Ştefan cel Mare” a avut loc lansarea volumului de versuri „Bucăţi din mine” semnat de Mihai Iulian Verciuc. Spre plăcuta noastră surprindere am aflat că autorul, medic veterinar de profesie, este chiar fiul regretatului Nicolae Bujorel Verciuc, fostul colaborator al cotidianului Crai nou (careuri/integrame, n.n.) şi crainic sportiv pe Stadionul municipal „Areni” multă vreme.
De la moderatorul manifestării, secretarul CIL, George Sauciuc cei prezenţi sâmbătă au aflat că volumul de care am făcut vorbire a apărut anul acesta la Editura „Cygnus” în colecţia Clubului de Iniţiativă Literară, coordonată de prof. Mircea Nanu Munteanu, grafica coperţilor aparţinându-i lui John Dobro.
George Sauciuc s-a arătat încântat de faptul că tot mai mulţi membri CIL şi-au arătat dorinţa şi disponibilitatea de a publica pe viitor în colecţia sus numită. „Mihai Verciuc şi-a numărat anii scriind. Calcă acum în poezie cu patruzeci şi unu de texte, tot atâtea cât treptele urcate, una după alta, de-a lungul vieţii. De undeva din umbra pleoapelor, poetul Mihai Verciuc striveşte nostalgii sub peniţă lăsând tatuaje în sufletul cititorului. Scrisul pentru poet este culoare. Un curcubeu întrezărit în cotidianul în care poetul discerne frumuseţi pe care doar sensibilitatea scriitoricească o poate face”-a spus scriitoarea Cristina Hermina Melinte, prefaţatoarea volumului. Lect.univ.dr. Gina Puică de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USV a apreciat faptul că poezia lui Mihai Verciuc îţi induce o stare de bine, o notă de tinereţe, un confort intelectual îmbinat cu o stare de nostalgie. „Bucăţi din mine adună note grave şi vesele, mature şi juvenile, purtate de o vervă creatoare certă.”-a adăugat universitarul sucevean. Apoi, cu umoru-i deja cunoscut, epigramistul Constantin Horbovanu şi-a delectat auditoriul cu următorul catren: „Poezia-i ca femeia/Sigur aprinde scânteia/Nu constipă, are hai…/Când e scrisă de Mihai!”. Prezent din nou la o lansare CIL a fost şi profesorul de muzică Ciprian Gagiu de la CN „Ciprian Porumbescu” care şi-a încântat audienţa la pian interpretând „Mona Lisa” (compozitori Ray Evans şi Jay Livingston), „Summer time” de Louis Armstrong şi o compoziţie proprie în acord de blues. „Cartea aceasta este un lucru foarte mare pentru mine, deoarece am reuşit să adun în ea idei, trăiri aranjate frumos, poeziile fiind scrise în diverse perioade de creaţie şi sper să vă placă.” – a spus Mihai Verciuc la sesiunea de autografe date cu căldură. La final, profesorul Mircea Nanu Muntean a făcut anunţul că Planetariul USV va organiza în premieră, pe 30 iunie a.c. „Asteroid Day”. Din informaţiile pe care le deţinem este un eveniment la scară mondială prin care comunitatea ştiinţifică doreşte a se conştientiza de către locuitorii Terrei potenţialele pericole ale unui asteroid dacă ar lovi suprafaţa terestră precum cel de acum 65 de milioane de ani (zona de impact a fost în Golful Mexic-Pen.Yucatan, n.n.) care a dus la extincţia (dispariţia, n.n.) la scară planetară a dinozaurilor, ca şi probabilitatea ca NASA să capteze într-un viitor nu tocmai îndepărtat un astfel de corp în scop de cercetare ştiinţifică, asteroizii conţinând elemente vitale precum apa şi hidrocarburi chiar. În proiectul la scară mondială este implicat printre mulţi alţii şi astrofizicianul Brian May, nimeni altul decât chitaristul formaţiei britanice „Queen”. La manifestarea de sâmbătă a fost prezent şi jurnalistul Dan T. Gurtesch, el însuşi poet şi pentru a doua oară un italian din Toscana, iubitor de frumos la fel precum înaintaşii săi toscani Michellangello şi Caravaggio.