„Acorduri Afective” sub semnul nostalgiei la Complexul Comercial „Zimbru”din Suceava
Un public destul de numeros, din lumea mondenă şi nu numai a Sucevei, a participat sâmbătă, 9 noiembrie a.c., la vernisajul expoziţiei comune cu tema „Acorduri Afective” semnată de artiştii plastici Iosif Csukat şi Tiberiu Cosovan, manifestare ce s-a desfăşurat în incinta Complexului Comercial „Zimbru” din localitate, vernisajul fiind moderat de profesorul Roman Istrati şi avându-i ca invitaţi de onoare care au luat cuvântul pe consulul general al Ucrainei la Suceava, Excelenţa Sa domnul Vasyl Boiechko, Ilie Niţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Lucia Puşcaşu, preşedinta UAP, pictorul Konstantyn Ungureanu Box, Angela Zarojanu şi scriitorii Mihai Sultana Vicol şi Ion Drăguşanu.
„Este o bucurie deosebită să prezint doi prieteni, arta lor fiind una de mare ţinută. Este o expoziţie aflată sub semnul nostalgiei, care sugerează nostalgia, Tiberiu Cosovan aducând în actualitate linogravura, o metodă uitată de timp spre a reda în imagini o Suceavă uitată de timp, cu străzile şi construcţiile de altădată. La Tibi găsim o tuşă fină, elegantă, ca şi sufletul său, dealtfel, fiind discret în ceea ce face. Ioşca este un nostalgic, nu are stridenţă, nu loveşte retina. Amândoi sunt nişte poeţi, divulgându-se prin modalitatea de exprimare, fiind artişti maturi. Această expoziţie vine la o săptămână după un regal plastic oferit sucevenilor de artiştii Dumitru Loghin şi Gabriel Baban”-a spus audienţei profesorul Roman Istrati.
Despre cei doi artişti plastici, pe care-i cunoaşte personal de ani buni, a vorbit şi Ilie Niţă, vicepreşedintele CJ, transmiţând pe această cale mesajul preşedintelui Cătălin Nechifor, un iubitor de artă şi frumos, domnia sa exprimându-şi dorinţa ca linogravurile lui Tiberiu Cosovan să fie expuse pe simeze la Paris cu ocazia Zilei Republicii Franceze. Un alt pasionat de artă şi cultură, consulul general al Ucrainei, Vasyl Boiechko a spus: „Cultura înseamnă foarte mult, atât cea globală, europeană ori naţională”. Boiechko a afirmat că-i ştie de ani buni pe cei doi artişti, admirând creaţiile lor de pe simeze. Excelenţa Sa a reiterat faptul că în decursul carierei sale diplomatice a cunoscut îndeaproape cultura poporului român, convieţuirea şi buna vecinătate a acestuia cu poporul ucrainean, exprimându-şi speranţa că la apropiatul Summit european de la Vilnius, Ucraina va deveni membru asociat al blocului comunitar UE, ceea ce va întări şi mai mult relaţiile dintre cele două popoare. Am aflat apoi şi o altă viziune asupra expoziţiei „Acorduri Afective” de această dată din perspectiva cunoscutului pictor şi artist Konstantyn Ungureanu Box, în discursul său prezentând aspectele teoretice ale expunerilor celor doi artişti. „Tibi Cosovan şi Ioşca sunt doi idealişti pentru care arta nu are bariere. Deşi nu au şcoli superioare de arte plastice, cei doi sunt mult mai buni decât văzuiştii care expun astăzi pe simeze, cu linii şi contururi aiurite, arta desfiinţându-se prin anomalia veacului al XXI-lea”-a spus celor prezenţi scriitorul Mihai Sultana Vicol care totodată s-a arătat indignat de faptul că acei pictori care au urmat şcoli superioare de arte plastice nu expun pe simeze nici măcar un sfert din ceea ce au acumulat, iar Tiberiu Cosovan şi Iosif Csukat au ajuns prin muncă neobosită la rezultatele vizibile în expoziţia lor. Ion Drăguşanu, colegul de gazetă a lui Tiberiu Cosovan a menţionat faptul că expoziţia în sine este unul dintre marile evenimente ale Sucevei, iar dacă ai privit tablourile înseamnă că l-ai citit pe autor, la Ioşca observând armonia cromatică a depărtărilor, iar la Cosovan simbolistica tablourilor sale. Cei doi suceveni, unul artist de ani buni, Iosif Csukat, stabilit la noi de pe meleagurile băimărene cu peste 70 de expoziţii la activ, celălalt, Tibi Cosovan, gazetar şi om de cultură deopotrivă, îşi vor ţine expoziţia deschisă la Complexul Comercial „Zimbru” în intervalul 9 noiembrie-16 decembrie a.c. cu intrare liberă publicului amator de frumos.