Şi după 45 de ani, tot împreună!
Emoţii, dar şi bucurii au constituit preludiul revederii, sâmbătă, 21 septembrie a.c., după 45 de ani de la absolvire, a promoţiei 1974 a Facultăţii de Istorie-Geografie din cadrul fostului Institut pedagogic de 3 ani, devenit, în 1990, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
Cei aproape 40 de absolvenţi, părinţi şi bunici deopotrivă, pensionari (rămaşi în Suceava sau răspândiţi prin ţară) s-au reunit în aula USV, la strigarea catalogului, pentru a-şi depăna amintiri din studenţie, din cariera didactică ce a urmat absolvirii or despre realizările şi împlinirile din viaţa de familie a fiecăruia.
Dintre foştii profesori – mulţi plecaţi la Domnul – la revederea de sâmbătă a fost prezent în aula USV doar prof. univ. dr. Mihai Iacobescu care, cu talentu-i de povestitor, a relatat istoricul instituţiei academice sucevene de la întemeierea sa în 1963, ca institut pedagogic de 3 ani, apoi, din 1990, sub titulatura de Universitatea „Ştefan cel Mare”, domnia sa trecându-i în revistă pe marii dispăruţi care au instruit generaţii întregi de studenţi: prorectorul Ion Siminiceanu, fost primar al urbei, fost prim-vicepreşedinte al CJ Suceava, fost ambasador al României în Cuba lui Fidel Castro, cel care a reuşit să aducă în vizită, în 1973, în campusul universitar sucevean, familia imperială a Iranului – Mohammad Reza Pahlavi şi împărăteasa Farah. A mai vorbit despre foştii rectori Alexandru Vasilescu şi Emanoil Diaconescu, ultimul fiind unul dintre cei care, alături de vorbitor şi de alţi oameni de suflet, au insistat pe lângă conducerea României postdecembriste ca la Suceava să funcţioneze o universitate, care astăzi este una de top pe ţară, „pe locul 5 ca număr de studenţi”, după cum a subliniat prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, amintindu-i deopotrivă şi pe cei din fostul staff al Catedrei de Istorie-Geografie, la fel, trecuţi în lumea celor drepţi, profesorii universitari Ion Bojoi, Mihai Lazăr, Ion Popescu-Argeşel, Ioan Iosep. Profesorul Mihai Iacobescu s-a arătat indignat de faptul că introducerea Procesului de învăţământ Bologna a dus la dispariţia dublei specializări istorie-geografie din cadrul USV: „Având o dublă specializare, absolventul putea opta în carieră, fie pentru ambele discipline, fie putea să aleagă una dintre ele”.
A urmat, la Biserica „Înălţarea Domnului” din Muzeul Satului Bucovinean, o slujbă de pomenire a universitarilor şi absolvenţilor promoţiei 1974 care au repausat întru Domnul, slujbă săvârşită de preoţii Justinian Cojocar şi Constantin Cristian. După săvârşirea celor cuvenite, pr. Justinian Cojocar a spus: „Mereu sunteţi tineri (…) şi eu, lângă dvs. mă simt tânăr. Vreau să vă revedeţi şi peste 5, şi peste 20 de ani, şi peste 60 de ani”.
Printre participanţii la revedere am remarcat-o, ca absolventă a promoţiei 1974, pe dna Mariana Mărgineanu, fostă directoare a Muzeului Satului Bucovinean.