Un secol si jumatate de traditie si continuitate

Foşti şi actuali dascăli, alături de foşti şi actuali elevi s-au aflat sâmbătă la Udeşti pentru a trăi împreună, prin prisma amintirilor de pe răbojul timpului, bucuria împlinirii unui secol şi jumătate de existenţă a Şcolii Gimnaziale „Academician Haralambie Mihăescu”.

Advertisements

După primirea oaspeţilor, a urmat deschiderea festivă, cu un „Te Deum” săvârşit de preoţii slujitori Mihai Fădur, Nicolae Fădur şi Adrian Bărghier.

În cuvântul său de învăţătură părintele Mihai Fădur a reamintit celebra pildă despre academicianul Nicolae Păulescu, inventatorul insulinei, care fiind întrebat cum a ajuns atât de sus ierarhic, a răspuns că „prin credinţă, şi aş fi ajuns şi mai sus, dacă aş fi avut şi mai multă credinţă”. Primarul comunei, Săvel Botezatu, a trecut în revistă progresele şcolii udeştene şi investiţiile care s-au făcut pentru buna desfăşurare a procesului de învăţământ. El a înmânat diplome de cetăţeni de onoare ai comunei pentru două doamne nonagenare care au trudit pe altarul şcolii undeştene – Rodica Vintea şi Lucreţia Munteanu, ultima aflându-se în funcţia de director atunci când şcoala a împlinit un secol, în urmă cu 50 de ani. Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava a participat inspectorul general adjunct Cristina Teodorovici, iar din partea Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava a participat doamna profesor metodist Valeria Onofrei, care a înmânat instituţiei o diplomă de excelenţă.

Din anul 1996, au subliniat organizatorii evenimentului, şcoala a primit numele academicianului Haralambie Mihăescu, cel care a demonstrat existenţa romanităţii sud-dunărene. Participanţii şi oaspeţii au făcut un tur al şcolii unde funcţionează temporar, în clădirea veche, un muzeu de istorie şi unul de etnografie locală. Tot în incinta vechii şcoli, cei prezenţi au putut admira amintiri fotografice cu evoluţia şcolii în timp şi spaţiu, fotografii de arhivă cu foştii profesori, elevi, învăţători, dar şi Centrul cultural „Unirea sub Oadeci” (1899), reactivat în 2006 la iniţiativa cadrelor didactice ale şcolii. La şcoala din localitate s-a realizat publicaţia „Condeie udeştene”, revistă integral color, apărută la Editura suceveană „George Tofan”. Redactorii revistei, profesorii Raluca Ioana Olariu şi Oana Trifan, şi-au asigurat cititorii de perenitatea ei, atâta vreme cât se numără şi elevii instituţiei.

În acest an şcolar, după cum am aflat de la directorul coordonator al instituţiei, profesorul Marius Constantin Golea, în comuna Udeşti sunt şcolarizaţi un număr de 1194 elevi, din care 284 în învăţământul preşcolar, 494 în cel primar şi 416 în învăţământul gimnazial. Cei doi directori, Marius Constantin Golea şi adjunctul său, prof. Oana Anda Popescu, au făcut din şcoala udeşteană una de top în judeţ, ridicându-se la standardele UE.

La eveniment au mai participat ca invitaţi de onoare foşti elevi, care au ajuns departe pe scara ierarhiei sociale: scriitorul Liviu Popescu, muzeograful Mihai Camilar din Gura Humorului, poetul Bogdan Nicule de la Cluj, Darie Romaniuc, directorul general al TPL Suceava, şi, credem noi, cel mai important invitat, cunoscutul dr. Vasile Ciubotariu, unul dintre cei mai mari neurochirurgi din România. Domnia sa a declarat celor prezenţi că: „Şcoala în general înseamnă deschidere spre cunoaştere. Mă întorc în emoţiile trecutului şi spun că la Şcoala din Udeşti, unde am fost elev, dascălii m-au învăţat lucruri temeinic sădite în sufletul şi inima mea. Am avut şansa unor dascăli adevăraţi, şcoliţi la şcoala valorii româneşti din perioada interbelică, care ne-au învăţat să fim responsabili în ceea ce facem. Ne-au învăţat să fim cineva, dar şi să facem ceva.”

La Căminul Cultural „Mircea Motrici” din Udeşti s-a derulat un amplu program artistic, mentori fiind învăţătorii Dumitru şi Anetuţa Iacob. Auditoriul a fost încântat, cu mic, cu mare de prestaţia excelentă a foarte tinerei poete Elena Nicule, de numai 8 ani, din Cluj, însă, prin tată, cu ascendenţă udeşteană, care a susţinut şi un extraordinar recital de vioară. Amintirile despre oamenii şcolii au fost depănate de neurochirurgul Vasile Ciubotariu, fostul director longeviv al şcolii, Emil Simion (1973-1989), poetul Liviu Popescu, unul dintre iniţiatorii Festivalului literar anual de la Udeşti, precum şi de alţi vorbitori care s-au perindat pe la pupitru, cu vădită emoţie.

You may also like...