Suceveanul Ovidiu Jelea de optzeci de ori aur

Ovidiu Jelea a început să practice Karate la Clubul Sportiv Universitatea Suceava, sub îndrumarea antrenorului  Sorin Nedelcu. Avea pe atunci 22 de ani și sinurul lucru pe care-l știa era că nu voia să aștepte să treacă timpul pentru a obține rezultate. El avea de gând să meargă în ritmul propriu, chiar dacă asta însemna să sfideze regulile unui sistem ierarhizat pe vechime. Iată ce scria recent Ovidiu pe pagina lui de Facebook: Tot farmecul competiției sportive își are originea în ceea ce este competiția sportivă în esență: un exemplu de meritocrație pură. În sport câștigă cel care este cel mai bun în acel moment, sportul ierarhizează în funcție de merit. Sistemele însă nu sunt organizate meritocratic, mai ales în România și când spun sisteme mă refer la toate sistemele, pornind de la cel politic, de învățământ și ajungând la cel sportiv. Peste tot primează plutocrația, nepotismul, mai ales în politică, dar în primul rând cel mai stupid sistem de organizare, cel după senioritate. Trebuie remarcată prăpastia uriașă dintre un sistem bazat 100% pe merit, talent, muncă intensă: competiția sportivă și un sistem care este organizat seniorial: cel care este mai vechi în sistem este cel mai îndreptățit să avanseze ierarhic și să decidă, chiar dacă meritele nu îl recomandă pentru asta. Avem un sistem dinamic, în continuă schimbare, pragmatic în care trebuie să obținem rezultate, dar deciziile sunt luate într-un sistem inert, în care prioritară este siguranța, un sistem bazat pe vechime și certificare formală, în care cei care obțin rezultate sunt mai degrabă priviți ca o amenințare decât ca o soluție.Nu neg importanța seniorității în organizarea unui sistem, atât timp cât este doar una din valorile care formează acel sistem, în care meritele ar trebui să fie pe primul loc, dar un sistem în care vechimea este prima și unica valoare mi se pare extrem de primitiv și de depășit de realitate.

Advertisements

Experiența, atributul cel mai des invocat de cei care susțin conceptul de senioritate nu înseamnă timp petrecut undeva, experiența care contează cu adevărat este experiența în a obține rezultate, ceea ce înseamnă validarea meritocrației.

Meritocrat declarat, Ovidiu a trecut prin etapele firești ale celui care se opune sistemelor: a fost trimis la plimbare din clubul în care se antrena, apoi din următorul, ajungând în cele din urmă să fie acceptat în Clubul Dinamo București, unde a fost dintotdeauna un outsider, practicant de Shotokan într-un club de Shito Ryu, dar unde e clar că atmosfera și modul de organizare i-au priit: a devenit Campion Național de Kata, apoi de Kumite WKF, moment în care s-a retras și și-a format propria echipă de sportivi, toți copii, la Palatul Național al Copiilor. A început cu un copil pe care l-a antrenat de unul singur câteva săptămâni, până i s-au alăturat și alții.

”Nu aveam nimic atunci în afară de viziune, iar viziunea mea era exact realitatea de azi: cea mai performantă echipă de Karate formată din copii din România. Am selectat în timp copii și părinți în funcție de această viziune. A fost dur dar nu regret nimic.”

Ovidiu a aplicat din plin această gândire și în pregătirea sa, el mergând periodic la pregătire în Italia, unde se pregătește alături de o echipă de Campioni Mondiali: Davide Benetello, Luca Valdesi, Lucio Maurino, Vincenzo Figuccio, Salvatore Loria, Stefano Maniscalco, Luigi Busa, Nello Maestri și Fulvio Sole. Anul acesta, Ovidiu a obținut gradul de 3 DAN, fiind examinat de multiplul Campion Mondial și European Luca Valdesi și de antrenorul și tatăl lui, Andrea Valdesi.

”Învăț de la campioni și de la antrenorii campionilor cum se formează campioni. Dacă vrei să câștigi, orice altă abordare înseamnă rătăcire.” spune Ovidiu

În ultimii cinci ani echipa lui Ovidiu și-a croit rapid și sigur drumul spre podiumurile naționale, deși nu este vorba de un club cu mulți participanți, mai degrabă de o echipă de elite. Treizeci de titluri de Campion Național cuprinde parmaresul echipei lui, pe lângă alte sute de medalii de aur câștigate în diverse competiții și alte sute de argint și bronz.

Anul 2013 a început cu o serie de victorii incontestabile la Campionatul Național în versiune WSKF unde echipa condusă de Ovidiu a câștigat aurul la majoritatea categoriilor la care a participat (19 medalii de aur), a continuat cu Cupa Saishin, cea mai dificilă competiție din țară unde la una dintre cele două probe din Karate, Kata, ei au câștigat cinci medalii de aur din șase posibile și un total de 8 medalii de aur , momentul cel mai glorios fiind Campionatul Național în versiune FRK de la Reghin unde spotivii lui Ovidiu au câștigat 7 titluri de Campion National, 10 de Vicecampion Național, 4 medalii de bronz plus titlul de cel mai tehnic sportiv al competiției, împunându-se clar în elita Karate-ului din România la categoriile de copii. La doar o lună a urmat Cupa Scorpion, ultimul concurs din acest an, unde au participat 213 sportivi din 19 cluburi, iar sportivii pregătiți de Ovidiu au câștigat 13 medalii de aur. La fel s-au comportat și la Cupa CS4 (14 medalii de aur) și Cupa Amical Karate (19 medalii de aur). Un total de 80 de medalii de aur obținute doar în 2013 și aici trebuie precizat că, spre deosebie de sportivii altor cluburi, cei pregătiți de Ovidiu participă și câștigă la ambele probe din Karate: Kata și Kumite. Astfel se explică și faptul că o echipă care numără doar între 10-20 de sportivi reușește să fie întotdeauna în topul cluburilor.

Pentru a ne face o idee mai exactă despre ce înseamnă să faci parte din această echipă, Ovidiu ne povestește parcursul din 2013 al unuia dintre campionii lui, Dany Santioneanu:

Dany a devenit anul acesta din nou Campion Național de Kumite, dar asta nu e tot, el a devenit și campion de Kata Individual, iar asta din nou nu e tot, el a devenit și campion Național de Kata Echipe, alături de colegii lui, Petru și Konrad. Trei titluri de Campion Național într-o zi, dar asta tot nu e tot: el a primit și trofeul pentru cel mai tehnic sportiv al Campionatului Național.  Credeți că asta e tot? Nici pe departe! Dany a câștigat aur la toate cupele la care a participat în acest an: Saishin, Amical, CS4, Scorpion, dar și la Campionatul Național în versiune WSKF. Și tot nu e tot: anul acesta, înainte de proba de Kumite de la ultima competiție, Cupa Scorpion, i-am spus: -Dany, nu vreau doar să câștigi, vreau să fii atent și să câștigi la zero. Dacă reușești, poți spune că anul acesta nu doar că ai devenit de cinci ori Campion Național în două versiuni, ci și că nu a reușit nimeni să te atingă. Dany a luptat, a câștigat la zero și acum pot afirma: DANY A CÂȘTIGAT ÎN ACEST AN TOATE MECIURILE FĂRĂ CA ADVERSARII SĂ REUȘEASCĂ VREUN PUNCT ÎMPOTRIVA LUI. Din nou, asta nu e tot, la finalul competiției Dany a primit cea de a doua cupă din acest an pentru cel mai tehnic sportiv. Pentru anul 2014 Ovidiu spune că pregătește o nouă abordare:  Echipa a fost până acum formată din mine, părinți și sportivi. În 2014 acestui grup de învingători i se vor putea alătura sponsorii, consolidând o echipă în care funcționează deja perfect un parteneriat real, bazat pe încredere, respect și avantaj reciproc. Voi selecta parteneri puternici, ne vom contopi viziunea și ne vom bucura de succese. Nu am nici cea mai mică îndoială că vom avea succes, deja a devenit o a doua natură pentru noi, să câștigăm este în acest moment doar un job. Noua provocare va fi să ]nvingem alături de parteneri și pentru asta pregătim ceva special. În 2014 vom aduce spectacolul în Karate într-un mod care nu a mai fost văzut până acum în România.

You may also like...