Sfinţirea crucii de pe Turnul Unirii

Vineri, 23 august a.c. la Biserica monument „In Memoriam” cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din proximitatea Palatului de Justiţie Suceava, edificiu ridicat întru veşnica pomenire a tuturor eroilor care s-au săvârşit în temniţa comunistă, a avut loc o slujbă de sfinţire a crucii înaltă de 3,5 metri, care a fost în aceeaşi zi amplasată pe Turnul Unirii.

Advertisements

Slujba a fost oficiată de preotul paroh Viorel-Ioan Vârlan şi de doi preoţi coslujitori, la sfinţire participând primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, Vasile Mocanu, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru, consilierul local Ovidiu Milici, alături de credincioşi ai parohiei şi membri ai consiliului parohial.

În cuvântul de învăţătură, părintele paroh a subliniat că şi turnul clopotniţă, alături de Biserica monument şi de muzeul de la subsol, sala „Dr. Dragoş Corlăţeanu”, a fost proiectat de binecunoscutul arhitect Doru Olaş. Construcţia, am aflat, a fost începută în Anul Centenar şi va fi sfinţită în iunie anul viitor, când, se împlinesc 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, act prin care, propriu-zis s-a desăvârşit statul naţional unitar de după 1918.

Turnul are trei feţe care simbolizează, pe de o parte, Sfânta Treime, iar pe de alta cele trei provincii istorice româneşti Moldova, Ardealul şi Ţara Românească, nucleul României Mari.

Turnul Unirii a fost ridicat pentru a cinsti memoria eroilor români care s-au jertfit în Războiul pentru reîntregire naţională (1916-1919). „În loc de orologiu se vor pune 14 clopote Carillon (grup de clopote, inițial 4, de unde și numele, acordate diatonic sau cromatic, plasate în turnul catedralelor și acționate fie cu ajutorul unei claviaturi, fie printr-un mecanism de ceasornic – n.red.). În fiecare zi, la ora 12, din turn se va auzi Hora Unirii pentru a nu uita nimeni, niciodată, că moșii și strămoșii noștri au murit pentru acest țel și acest ideal sfânt, Marea Unire” a spus părintele paroh Viorel-Ioan Vârlan.

You may also like...