„Rime cromatice”, de Florin Bejinari

Recent, la Biserica-monument „Naşterea Maicii Domnului” Suceava, în Sala muzeu „Dr. Dragoş Corlăţeanu”, prin dragostea faţă de frumos a pr. dr. Viorel-Ioan Vârlan, parohul lăcaşului de cult, s-a desfăşurat o nouă manifestare culturală, ce a constat în lansarea volumului (minialbum) „Rime cromatice”, apărut la editura Brifost, semnat de artistul plastic bucovinean (rădăuţean) Florin Bejinari. La eveniment a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Niculai Barbă, iar universitarul sucevean Ioan Corjîn a vorbit despre artistul Florin Bejinari, într-un discurs cu adevărat academic – fiind profesor de arte vizuale în cadrul USV – din care am spicuit câteva idei esenţiale: „«Frumosul salvează lumea», spunea Dostoievski.
La Florin Bejinari atrag atenţia nişte lucrări fără pretenţie cultă, dar care transmit idei extraordinare. Este un adevărat pictor la care observăm dezvoltarea luminoasă a conştiinţei creaţiei, prin trei trăsături: inocenţa, sinceritatea şi umorul. În tablourile sale vedem campestre (viaţa la ţară – n.red.) de distracţii populare (nunta, înmormântarea) – un fior de reflecţie filozofică. Este o pictură naivă, intuitivă. Nu veţi găsi o singură scenă. Este o paralelă foarte intimă între tablourile pictorului flamand Pieter Bruegel cel Bătrân şi tablourile lui Florin Bejinari”.
Despre volumul lansat, acesta cuprinde, pe lângă reproducerile principalelor lucrări ale artistului plastic Florin Bejinari, şi poezii scrise de autor, inserate după fiecare tablou. „În acest volum compozit nu veţi găsi nicio poezie fără imagini, fiind un album liric, cu pastişe după Grigore Vieru, Adrian Păunescu” a mai completat Ioan Corjîn, care s-a arătat dezamăgit că un pictor naiv nu este recunoscut la adevărata-i valoare într-un compendiu de artişti.
Manifestarea a fost completată cu un moment muzical oferit de elevii Ştefan Constandache şi Liviu Rotaru de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, coordonaţi de prof. Ilie Aurelian Zugrav. „Volumul a apărut cumva de la sine, un pui de carte, cu dragoste, cu sinceritate” a spus Florin Bejinari.

Advertisements

Câteva tablouri ale artistului Florin Bejinari au putut fi vizionate pe simeze, alături de o colecţie de ouă încondeiate, care au fost pictate de Florin Bejinari. Artistul plastic a mulţumit celor prezenţi pentru participare, pentru implicarea lor în eveniment şi apariţia minialbumului: pr. dr. Viorel-Ioan Vârlan, vicepreşedintelui CJ Niculai Barbă, Dumitru Parasca – fiind de faţă – ca şi directorului editurii Bifrost şi maestrului Mihai Pânzaru-PIM.

You may also like...