Regal cultural de excepţie la Biserica-monument Nasterea Maicii Domnului
Lansarea cărţii „In memoriam – dialoguri” şi „jubileul” revistei „In memoriam”
> Istoria este cea mai frumoasă poveste > „Costică, ţara are nevoie de preoţi, nu de avocaţi!”
Lumea mondenă a Cetăţii – în jur de 100 de persoane – jurnalişti, scriitori, poeţi, artişti, profesori, clerici, universitari USV, reprezentanţi ai CJ Suceava şi ai Primăriei Municipiului Suceava a participat marţi, 12 aprilie a.c., la un eveniment cultural de excepţie găzduit în incinta Bisericii-monument „Naşterea Maicii Domnului” Suceava, fiind vorba despre lansarea cărţii „In memoriam – Dialoguri” (Editura „Glasul Istoriei”), semnată de pr. dr. Viorel-Ioan Vârlan, parohul locaşului şi de prezentarea revistei „In memoriam”, ajunsă la numărul 100, la aniversarea a 25 de ani de editare neîntreruptă. Nu întâmplător a fost aleasă această zi de 12 aprilie deoarece, în urmă cu 565 de ani, pe tronul Moldovei se urca cel ce avea să devină Ştefan cel Mare, după cum plastic s-a exprimat moderatorul manifestării arhid. Vasile M. Demciuc.
„În această perioadă de urcuş duhovnicesc spre praznicul praznicelor, Marele Praznic al Învierii, avem bucuria ca, în această biserică, care este un model aparte de a transmite legătura dintre ceea ce este pământesc cu ceea ce este ceresc, să ne întâlnim cu toţii şi să simţim că sufletul culturii este cultura sufletului (…) De ani de zile, pr. dr. Viorel-Ioan Vârlan a ştiut să arate ce înseamnă nu numai slujirea în Sfântul Altar, ci cum să fii şi omul de cultură, omul care a ştiut să ţină legătura cu cei care au condei. În urmă cu 100 de numere apărea primul număr dintr-o prestigioasă publicaţie «In memoriam», prin aceste rânduri adunate din picături de istorie, iar ceea ce a făcut este un lucru extraordinar.” a spus, celor prezenţi, arhid. Vasile M. Demciuc. Totodată, universitarul sucevean (Vasile M. Demciuc – n.n.) a reamintit audienţei ce a însemnat cândva clădirea de azi a Palatului de Justiţie: „Un loc de aducere aminte a ceea ce a însemnat suferinţa, durerea şi lacrimile celor care au «suferit în tăcere» în temniţa comunistă (…) A fost multă suferinţă, durere, oamenii au plâns”.
„Cartea părintelui Vârlan a apărut la prestigioasa editură «Glasul Istoriei» (…) Istoria este cea mai frumoasă poveste, cum spunea cândva fostul ministru de Externe, istoricul Adrian Cioroianu. Dar istoria este şi o poveste care ne doare, deoarece am suferit în istorie. Dialogurile sunt adunate într-o carte cu o copertă sobră, pe care apare macheta bisericii în galben, care reprezintă soarele, lumina. Veţi găsi şi un frumos mesaj de predoslovie (prefaţă, precuvântare – n.red.) despre Sfinţii închisorilor semnată de IPS Calinic. Aceste dialoguri transmit un mesaj, care arată că oamenii ştiu să vorbească” a concluzionat conf. univ. dr. Vasile M. Demciuc. Coordonatorul cărţii „In memoriam – Dialoguri”, prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru de la Catedra de Istorie a Universităţii „Ştefan cel Mare” a făcut, la rându-i, câteva aprecieri pertinente despre lucrarea părintelui, spunând: „Cartea este frumoasă, are şi poze (…) Eu îl cunosc pe părintele Vârlan de când i-am coordonat lucrarea de doctorat «Relaţiile României cu Vaticanul». Circulând mult în Europa, în America a intrat în contact cu personalităţi precum Regele Mihai I, Theodor Damian – cel care organizează, în inima Americii, la New York, pe 15 ianuarie, omagierea lui Mihai Eminescu.
A reuşit să publice o istorie adevărată la Editura «Glasul Istoriei», căreia i-am pus bazele împreună cu trei colegi mai tineri. Va sfătuiesc să o citiţi. Este ca o poveste. Nu o s-o mai lăsaţi foarte uşor din mână. Este o zi deosebită, pentru că suntem aici în săptămâna dinaintea Floriilor. Este un act de cultură în sine”
Cum s-a născut revista, fundaţia, cartea…
„Cum s-a născut revista, fundaţia, cartea…? În 1994, am fost chemat de la Părhăuţi, unde aveam parohie, de IPS Pimen, care mi-a spus că trebuie să ridicăm o biserică-monument dedicată celor care au suferit în temniţa comunistă. Terenul (pe care se află acum biserica – n.n.) era «pândit» de foarte multă vreme. I-am spus Înalt Prea Sfinţitului că încercăm. Am găsit un om cu care am pornit la drum, dr. Dragoş Corlăţeanu. În 1995 am înfiinţat Fundaţia „In memoriam”, iar în 1996, după mai multe şedinţe de CL la Primăria Suceava, am reuşit să primim acest teren (….). Am mers la mai multe comunităţi creştine din America pentru a ne susţine cauza. Trebuia ca biserica să fie ridicată «in extenso» şi pentru toti eroii neamului. Am întâlnit acolo diferite personalităţi (…) cu părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa m-am întâlnit la Detroit. L-am rugat să-mi acorde un interviu. «Trimite-ţi-mi o scrisoare cu întrebări şi vă răspund» mi-a spus. Comunităţile creştine de acolo aveau un fel de buletine unde îşi trimiteau şi îşi expuneau dorinţele. Îmi doream o revistă a noastră, a bisericii, a fundaţiei. (…) Unul dintre marii ambasadori ai României, Ion Anghel, care are foarte multe tratate de drept, mi-a zis că-i cea mai românească revistă care apare în spațiul cultural al țării.
Vara, în SUA, am strâns nişte fonduri. Astfel am pus bazele bisericii” a povestit celor prezenţi autorul cărţii, părintele paroh Viorel-Ioan Vârlan. Despre volumul lansat, sfinţia sa a subliniat următorul lucru: „Cartea cuprinde 33 de interviuri. Primul interviu i l-am luat bunicului meu, pe atunci în etate de 99 ani. Mi-a vorbit despre întâlnirile sale cu Nicolae Titulescu. De la 14 ani, crescut de stat, a făcut teologia, iar profesorul George Bota i-a spus: «Costică, ţara are nevoie de preoţi, nu de avocaţi!» Bunicul a înfiinţat primele parohii în mijlocul ungurimii în perioada interbelică, la Ianculeşti, la Halmeu. Nicolae Titulescu îi spunea, pe când se afla, pe atunci în Cehoslovacia: «Nu mă duc nicăieri fără icoana primită de la mama». Cartea Părintelui Viorel-Ioan Vârlan cuprinde, aşadar, 33 de interviuri luate de el însuşi unor personalităţi marcante din istoria neamului românesc: Regele Mihai, Înaltpreasfințitul Pimen Suceveanul, părintele arhimandrit doctor Vasile Vasilache, fostul disident politic Ion Ștefan, generalul-maior în rezervă – profesorul universitar doctor Ioan Sîrbu, cunoscutul dizident anticomunist preotul Gheorghe-Calciu Dumitreasa, Sofia Vicoveanca, Violeta Beclea Szekely, Elisabeta Lipă și Mirabela Dauer.
La eveniment au mai fost prezenţi şi au luat cuvântul dr. Ioan Ieţcu, preşedintele Fundaţiei „In memoriam”, monahia dr. Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, Doina Cernica, din partea cotidianului „Crai Nou”, maestrul Mihai Pânzaru-PIM şi alţi apropiaţi ai părintelui şi, implicit, ai parohiei. Dintre oficialităţi au participat, cu prezenţă fizică Niculai Barbă, vicepreşedintele CJ Suceava, alături de prof. Ovidiu Milici, consilier al edilului-şef Ion Lungu, Paul Iftime, directorul general al Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Suceava şi Ioan Ciutac, secretarul primăriei, Gabriel Cărăbuş, managerul Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” şi Ovidiu Vintilă, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni (SSB), deopotrivă şi director al revistei „Bucovina literară”. (ADRIAN POPOVICI)