Poveste de poveste…la Udeşti
În pragul sărbătorilor de iarnă, marţi, 20 decembrie a.c., la Şcoala gimnazială „Acad. Haralambie Mihăescu” din comuna Udeşti a fost programată o întâlnire de suflet între fostul director al instituţiei şcolare, profesorul Emil Simion,
elevii şi deopotrivă cadrele didactice, unele dintre ele, azi în apropierea pensionării prinzându-l ca director în perioada 1973-1989. O întâlnire cauzată de lansarea recentei sale cărţi „Poveste de poveste…fascinaţia amintirii” (Edit. „George Tofan”, Suceava, 2016).
„Deşi plecat la pensie de ceva vreme, domnul profesor Emil Simion are o legătură de suflet cu Udeştiul şi a rămas legat de aceste locuri, deşi de loc este din comuna Preuteşti. Raportat la numărul de locuitori, comuna Udeşti a dat de-a lungul timpului cei mai mulţi scriitori din România şi galeria udeşteană îi cuprinde pe Gavril Rotică, Eusebiu Camilar, Constantin Ştefuriuc, Mircea Motrici şi mulţi alţii. Pe domnul Emil Simion l-am cunoscut în 1985 când, împreună cu redactorul de la „Scânteia tineretului”, Constantin Stan am făcut o vizită la şcoala din Udeşti şi am văzut în curtea şcolii o hartă a patriei foarte bine realizată, cum vedem azi fotografiile surprinse din avion. Însă cred că cel mai bine l-am cunoscut pe dl. Simion aflând despre el de la tatăl meu, învăţător pe atunci la Securiceni (…). Despre Udeşti, Constantin Stan a spus atunci: „Nopţile cu lună şi dimineţile cu rouă sunt de neegalat la Udeşti”- a spus celor prezenţi poetul Liviu Popescu, moderatorul manifestării. El a trecut în revistă activitatea scriitoricească a profesorului Emil Simion cu peste 15 cărţi publicate, mare parte proză, cărţi care privesc viaţa satului, a comunei Udeşti. „În cartea de faţă veţi găsi creionate personaje care încă mai sunt printre noi” a mai adăugat Liviu Popescu atrăgând atenţia că „Satul se pierde în memoria timpului. Poţi să fi scriitor dacă ai o doză de talent, de cultură, care se câştigă în timp prin lectură temeinică”. În afara faptului că este un scriitor consacrat, prof. Emil Simion este şi un fin epigramist, Liviu Popescu dând citire unor epigrame publicate în cotidianul „Crai nou” din 16 iunie a.c., catrene compuse cu ocazia Festivalului anual de Literatură „Rezonanţe udeştene”. Apoi, înainte de a-i da cuvântul autorului, Liviu Popescu a vorbit despre un premiu special pentru literatură acordat profesorului Emil Simion de către cotidianul canadian de limbă română „Observator” care apare la Toronto. Emil Simion a început un dialog cu audienţa spunând o frază memorabilă: „Cartea este cel mai bun prieten care nu înşeală niciodată”. Din postura de dascăl şi profesor de limba română, Emil Simion i-a îndemnat pe elevi să citească cât mai mult „deşi miroase deja a vacanţă”. El a spus apoi că în monumentala operă „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” a lui George Călinescu, la anii 20 ai secolului trecut este amintit la loc de cinste un udeştean, Gavril Rotică. Păţanii distractive din şcoală şi creionarea unor portrete precum cel al distinsei educatoare Maria Ciubotaru au fost prezentate din carte de către prof. Emil Simion care a recitat şi din creaţia poetului Constantin Ştefuriuc. Liviu Popescu a propus celor prezenţi că e timpul ca şi Emil Simion să fie trecut în galeria scriitorilor udeşteni. La manifestare au participat şi gazdele instituţiei, dir. coordonator Marius Golea, el însuşi udeştean, dir. adjunct Oana Anda Popescu şi Rozalia Motrici.